Versoepelen wordt verstrengen

Vergeet het buitenplan, binnenblijven wordt de boodschap.

Vandaag beslist Premier De Croo (Open Vld) of het Overlegcomité vroeger bijeen zal komen. Het is echter geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’. Het ‘buitenplan’ staat op de helling, en laten we er maar in één adem aan toevoegen dat ook 1 mei – het heropenen van de horeca – in twijfel zal worden getrokken. Eigenlijk is het nooit anders geweest. Het lanceren van 1 mei als datum waarop de cafés weer opengaan, was nooit meer dan een politiek handigheidje om tijd te winnen. Wat er nu gebeurt heet in het jargon ‘masseren’: het volk voorbereiden op slecht nieuws. Lepeltje, per lepeltje, dan ziet straks niemand dat de fles leeg is.

Het buitenplan wordt dus naar alle waarschijnlijkheid gewipt. Pretparken zouden heropenen en de jeugdkampen zouden kunnen doorgaan met 25 deelnemers. Ook cultuurevenementen in openlucht, met maximaal 50 aanwezigen hadden weer gemogen.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt vandaag boven 175 en 534 Belgen liggen op de afdeling intensieve zorg liggen, afgelopen maandag legden meer dan vijfduizend Belgen een positieve coronatest af. Zoals gewoonlijk laveren we van weekcijfers naar dagcijfers en krijgen we vervolgens grafieken die de toekomst voorspellen.

“Sciensano houdt er rekening mee dat de curve exponentieel zal stijgen als we niet snel ingrijpen”, klinkt het. Voor premier De Croo – die niet van meningen houdt, maar van feiten – is dat het signaal om zijn gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) aan de alarmbel te laten trekken. De vraag is plots niet meer of we gaan versoepelen, maar of we gaan verstrengen. Verwacht wordt dat vrijdag het Overlegcomité bij elkaar komt, streng beslist en dat we maandag weer terug naar af zijn.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More