Verslavingsexpert: “Smartphone voor kinderen net zo verslavend als cocaïne”

Herinner je nog een tijd dat je gezellig aan tafel zat met het heel gezinnetje en iedereen vertelde overenthousiast wat ze die dag hadden meegemaakt, gevolgd door een leuk avondje gevuld met gezelschapsspelletjes?

Of zitten je koters elke avond als asociale zombies te tokkelen op een schermpje en zou het ze nog eens niet opvallen, wanneer zelfs hun ouders worden vervangen door complete vreemdelingen in huis? 

Wel, als laatste stelling het geval is, dan heb je dit grotendeels aan jezelf te danken. Want je oogappel een smartphone overhandigen staat ongeveer gelijk aan het geven van een gram cocaïne of een fles wijn. Natuurlijk is het zelf opvoeden van je kids een stuk zwaarder en uitdagender dan het over te laten aan een schermpje, maar van deze verstandige keuze pluk je wél later de vruchten. 

Dat is niet onze conclusie, maar wel deze van Mandy Saligari, psychologe en directrice van de kliniek Harley Street Charter in Londen, die nauw met gezinnen samenwerkt en zelf de uitwerkingen ziet die de smartphone of tablet in sommige gevallen heeft.

“Ik zeg altijd tegen de gezinnen waar ik mee werk dat het geven van een tablet of smartphone een beetje hetzelfde is als hen alcohol of drugs voor te schotelen. Als ik het zo zeg, zou je dan zoiets doen? Waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan een mechanisme dat inwerkt op die zenuwimpulsen waar alcohol en drugs ook op inwerken? Als mensen denken aan een verslaving, denkt men al gauw aan een substantie, maar het gaat meer om een gedragspatroon dat zich op meerdere manieren manifesteert. Denk aan eet-obsessies, zelf-mutilatie en sexting“, aldus Saligari.

De psychologe kwam met deze straffe uitspraak naar buiten, omdat het haar opviel hoeveel jongeren van nog geen 12 jaar al moeten behandeld worden voor digitale technologie-verslaving.

Smartphones, tablets en andere mobiele apparaten zijn zo stimulerend en vermakend dat het natuurlijke instincten om te bewegen, ontdekken en sociaal interactie voeren omzeilt.

De enige oplossing volgens Saligari is om als ouder meteen maar ook streng in te grijpen zodra de tekenen van een verslaving beginnen op te duiken.  Zeker als het gebruik van de apparaten familierelaties, verantwoordelijkheden en slaap verstoort.

Maak met je kinderen duidelijke afspraken hoe lang ze maar mogen spelen met het ding en stimuleer hen creatief bezig te zijn zonder. Ze zullen je later dankbaar zijn.

En zelf het goede voorbeeld geven, kan nooit kwaad.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More