Vermoorde Brit: naïef slachtoffer van ‘duivelskoppel’ of gewiekste wapenhandelaar?

Gisteren ging het proces tegen het ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker in Brugge opnieuw van start. Het gaat om de vermeende moord op een Brit.

Op dinsdagmiddag 28 mei 1996 werd de Britse ‘zakenman’ gevonden. Een lijkschouwing bepaalde het tijdstip van de later geïdentificeerde Marcus John Maurice Mitchell (44) op donderdag 23 mei 1996. Adres van de man: 58 West Bank, Dorking.

Mitchell werd wel vermoord in maffiastijl met 2 kogels: een in het oog, een in het voorhoofd. Een derde ongebruikte kogel lag op de man. Een afrekening met de duidelijke handtekening van de maffia. Of van iemand die dat wil laten uitschijnen. Een rapport spreekt zelfs over de geknielde houding van de Brit toen hij de kogels in het hoofd kreeg.

De onderzoeksrechter vertelde eind 2011 over hoe Mitchell zijn vermoedelijke moordenaars Lacote en Van Acker tegenkwam op het vliegtuig richting Sarajevo begin 1996. De Bosnische oorlog was net achter de rug en er werd contact gezocht met Slobodan Milošević. Een wapendeal? Ook het Libië van Kadaffi stond op de lijst van Lacote en Mitchell. Officieel was Mitchell verkoper van gps’en tijdens die Servische burgeroorlog in de eerste helft van de jaren negentig. Het kan natuurlijk een dekmantel geweest zijn voor wapens.

Net na de ontdekking van de moord op de Brit wordt in twee richtingen gekeken: een mislukte drugsdeal of wapenhandel. De eerste optie wordt snel verlaten. Een mislukte wapendeal dus?

Mitchell, en vermoedelijk nog andere niet geïdentificeerde personen, waren volgens de eerste berichten in 1996 betrokken bij een internationale wapensmokkel naar een land in het Midden-Oosten. Een persbericht op basis van een ‘gezaghebbende bron’: “Daarbij ging het naast revolvers, geweren en mitrailleurs ook om heel wat zwaardere wapens met enorm grote actieradius.” Was Mitchell betrokken in een grootscheepse internationale wapensmokkel? En werd hij binnen dat milieu vermoord?

Zeker is dat Mitchell een Brits (en geen Amerikaans) bedrijf oprichtte: Stanford Finance Ltd. En dan deed Mitchell nog iets vreemds: hij opende een paar dagen later – op 15 maart 1996 – een rekening op naam van zijn gloednieuwe bedrijf Stanford Finance Ltd, in een filiaal van de ASLK in Rotem. Mitchell werd later ook met Van Acker in Zwitserland bij een bank aangetroffen.

Het adres van Stanford Finance Ltd: THE GATEHOUSE, 35 ROBJOHNS ROAD, CHELMSFORD ESSEX. Stanford Finance Limited was een ‘Private Limited Company’, met registratienummer 03173371, opgericht op 11 maart 1996. De onderneming werd eind 1997, pas na 1 jaar en 9 maanden stopgezet.

De weduwe van de Brit is Sybil Ann Mitchell, geboren in augustus 1951. We vinden haar terug in de ondertussen vereffende ondernemingen ALPHA ELECTRONIC SERVICES LIMITED (daar was ze company secretary tot 16 februari 92) en de ondertussen vereffende onderneming L V T SALES LTD (daar was ze director tot 9 maart 92).

Rest de vraag: hebben Lacote en Van Acker de Brit vermoord? Twee zaken doen me vandaag twijfelen…

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More