Verkoop van papieren bloemen op het strand is nu ook Vlaams erfgoed

Jan Jambon, de Vlaamse minister van Cultuur, plaatst 3 nieuwe elementen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts, de Quirinusprocessie in Loenhout én het verkopen van papieren strandbloemen op het strand.

Wie heeft er als kind geen bloemen van crêpepapier verkocht op het strand? Het is een typische traditie, uniek voor onze kust. Met de hulp van ouders en grootouders worden bloemen in allerlei vormen en kleuren geknutseld. Kinderen etaleren de strandbloemen vol trots en ruilen ze met plezier voor handjes vol schelpen.

Het strandbloemenspel wordt al sinds het interbellum van generatie op generatie doorgegeven, met knutseltechnieken die vaak verschillen van familie tot familie. Elke zomer stimuleert de verkoop van strandbloemen de creativiteit en het contact tussen lokale kinderen en vakantiegangertjes uit binnen- en buitenland. Het is een traditie die mensen van verschillende generaties en afkomst verbindt.

Daarnaast selecteert Jambon 8 nieuwe borgingspraktijken voor het Register van Inspirerende Voorbeelden. Deze voorbeelden kunnen anderen kunnen inspireren bij het borgen van hun eigen immaterieel erfgoed.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More