Verhofstadt zocht en vond lelijkste schilderij ooit

Naast Guy Verhofstadt hangt op deze foto iets dat op een kunstwerk zou moeten lijken. Dat ‘schilderij’ van politicus Rik Daems moet zowat het lelijkste kunstwerk zijn dat ooit geproduceerd is.

Dat is het grote voordeel van kunst: als het slecht is, zie je het onmiddellijk. En dat is het grote verschil met politiek. Er lopen al jaren beroerde politici rond in de Wetstraat, maar ze slagen erin om hun incompetentie te verbergen. In de kunst kan dat gelukkig niet.

Daems denkt dat hij kan schilderen, maar zelfs zijn collega Mark Eyskens is beter, en dat zegt toch ook weer alles. Ook Gerolf Annemans schildert, maar hij pronkt tenminste niet met zijn werken. Daems denkt dat hij schildert als hij Pollock imiteert.

Beter is natuurlijk relatief. In 2008 overleefden de ‘schilderijen’ van Eyskens en Daems zelfs de eerste ronde van de kunstwedstrijd ‘De Canvascollectie’ niet. In die eerste ronde zaten werkjes van kleuters die die eerste ronde wél overleefden, om maar te stellen hoe laag de lat in die eerste ronde wel niet lag.

Daems een paar jaar geleden in een krant van Mediahuis: “Ik noem mijn stijl objectisme. Ik neem voorwerpen die een verhaal vertellen en verwerk die in mijn doeken. Mijn schilderij De Muur bijvoorbeeld bestaat uit beton van de Berlijnse Muur en een steen van de Chinese. De authentieke brokstukken vertellen de bloederige geschiedenis op die plekken. Daarnaast plak ik mijn gebruikte schildersattributen op het doek. Versleten kwasten, uitgeknepen tubes en deksels van lege verfpotten: niks gaat verloren.”

Ik hoorde ooit dat een politica van Open VLD – die ons deskundig door de eerste maanden van de coronacrisis geloodsd of geloosd heeft – de schilderijen van Daems thuis niet eens wil. Dat is pas een goede beslissing.

En wat die steen van de Chinese muur betreft die Daems gebruikt heeft: daar heeft de Chinese overheid zware straffen op gezet en die straffen verjaren (in tegenstelling tot bij ons) nooit. Straks wordt Daems nog samen met de Oeigoeren opgesloten. Daar heeft hij wel veel tijd om zijn penseel te hanteren, enkel in Chinese stijl.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More