Vergoedt Garantiefionds alle reizigers van failliete Thomas Cook?

Gedupeerde reizigers kunnen hun geld terugkrijgen, maar kan het Garantiefonds dat wel betalen en hoe lang kan dat duren?

Wie in België een reis boekt, kan bij een faillissement aankloppen bij het Garantiefonds. Tenminste, als de touroperator aangesloten is bij het GFG (Garantiefonds).

Het goede nieuws is dat Thomas Cook aangesloten was bij dat GFG, het slechte nieuws is dat men nog nooit een faillissement van deze omvang heeft behandeld. Met andere woorden: zal het fonds wel over de middelen beschikken om daadwerkelijk waar te maken waar zij voor staan?

Het GFG betaalt normaliter alle boekingskosten terug. Kosten voor een visum, paspoort, inentingen en alle extra’s niet. Voor mensen die op reis zijn, komt het GFG tussen om de plaatselijke leveranciers en de repatriëring. Omdat we hier over een faillissement spreken van een ongekende omvang, rijst de vraag of dat allemaal wel haalbaar zal zijn. Op hun website maakt GFG zich alvast sterk elk faillissement in de reissector te snel af te zijn.

In 2010 betaalde het 3,5 miljoen euro terug toen Intermed failliet ging. Intermed was de vijfde grootste touroperator in België. Er waren toen 7.000  mensen op reis op het moment van het faillissement. GFG vond toen twee touroperators die bereid waren om tussen te komen, zodat alle reizen die gepland waren konden worden voortgezet. De kans dat dit vandaag ook kan, is twijfelachtig. Thomas Cook doet meer dan alleen maar hotels boeken, maar regelt vaak een reis van A tot Z . Thomas Cook beschikt ook over een eigen vloot, maar alle vliegtuigen blijven nu aan de grond.

Op dit ogenblik zijn er 10.000 mensen op reis met de touroperator. Zij moeten het eerst geholpen worden. De vraag is hoe, of het betaalbaar is en of alle hotels hun gasten laten vertrekken vooraleer ze betaald zijn. Nu al is er spraken van hotels die hun gasten gijzelen. Ze blokkeren de uitgang van het hotel en sluiten de WiFi af zodat de gestrande reizigers niet kunnen communiceren. Hoeveel mensen er nog een reis hebben geboekt, is niet bekend. Wel bekend is dat er bij GFG slechts 7 mensen werken. Ze zullen weten wat te doen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More