Vergeet het maar, dat de terrasjes in de paasvakantie openen

In een democratie kan je geen moeilijke beslissingen nemen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn partijvoorzitter Bart De Wever riepen dit weekend op om de terrassen al van bij de start van de paasvakantie te openen. De kustburgemeesters zijn er ook voor te vinden en een hele boel Franstalige politici. Een unicum dus, Walen die een idee van N-VA goed vinden. Het grootse argument is dat er anders teveel mensen in onveilige omstandigheden samentroepen in parken en op pleinen.

Je zou denken dat de horeca een huppeldansje placeerde, maar nee, er stijgt kortzichtig gekneut op uit de gelederen. “En als het nu eens ineens begint te gieten, en de mensen gaan lopen zonder te betalen?”, aldus de CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwé. We konden onze oren niet geloven. De Caluwé leek ons één van de weinige toppers met gezond pragmatisch verstand. “Voor veel zaken is alleen een heropening van het terras operationeel en economisch niet realistisch” Bovendien zijn er cafés of restaurants die geen terras hebben, of slechts een klein terras waar amper winst mee te halen valt. Ze zijn bang.

Zoals dat gewoonlijk gaat, wanneer ‘stoute plannen’ voor versoepelen worden gefluisterd, beginnen de cijfers weer dramatisch te stijgen en krijgen we de ene dramatische voorspelling na de andere op ons bord. Allemaal ‘feiten’ die De Croo en Vadenbroucke de hielen in het zand doen zetten. De Croo houdt niet van meningen, alleen als het over AstraZeneca gaat. Al stopt heel de wereld met vaccineren van het spul, blijven spuiten!

Uiteraard is er geen enkele viroloog te vinden voor een vervroegde heropening van de terrassen. “Buiten is veiliger dan binnen. Dat klopt. Maar wanneer je buiten lange tijd met andere mensen aan een tafeltje zit, kan je door dat langdurige nauwe contact ook besmet geraken”, zegt Van Gucht. Dat lijkt ons een kleine aanpassing van wat we vroeger moesten geloven. A la tête du client. Plots komt ook Van Ranst van weer vanonder zijn steen gekropen. Hij was ongewoon stil de laatste tijd. Doch als er orde op zaken moet worden gesteld, is Marc op post. De Britse variant wordt nog eens vanonder het stof gehaald. “Die is gedurende deze 16 weken “onder de waterlijn” aan een opmars bezig. Zoals we voorspeld hebben is de overgrote meerderheid van de stammen momenteel de Britse variant. Die is tegelijkertijd meer overdraagbaar en (en dat is zeldzaam) meer ziekteverwekkend”, aldus Van Ranst op Facebook. “Ik maak mij zorgen.”

Ging die volgens de statistieken van Pierre Hens al niet veel vroeger en veel heftiger toeslaan?

Conclusie: vergeet dat pintje op een terrasje in de paasvakantie. Zou het kunnen dat we op 1 mei ook slecht nieuws gaan krijgen en dat we hier voorbereidende manoeuvres zien?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More