Vergeet de deltavariant, hier is de mutatie deltaplus

Is dit het begin van een nieuwe golf?

Het zal toch niet waar zijn zeker? Komt de zoveelste golf eraan? We zijn ondertussen gewend aan apocalyptische voorspellingen. Ze kwamen niet altijd uit, maar het legde de maatschappij wel iedere keer opnieuw stil.

Experten serveerden ons de Britse variant, de Braziliaanse en de Zuid-Afrikaanse variant. Een voor een zouden ze de wereldbevolking decimeren. Als laatste was er de Indische variant. Dit tot groot ongenoegen van India die een schrijven aan de wereld richtte met de vraag om het voortaan slechts over de Deltavariant te hebben. En zo geschiedde.

Maar terwijl in België de deltavariant nog oprukt, maken Indiase virologen zich al zorgen over de mogelijke opvolger. ‘Delta plus’ is verwant met de deltavariant, maar heeft een extra mutatie in het spike-eiwit. Volgens de Indiërs zou hij nog nog besmettelijker zijn en bovendien in staat om de bestaande immuniteit te slim af te zijn. In India vrezen ze nu al voor een derde golf.

Toch blijven de internationale experten gematigd voorzichtig. Virussen muteren nu eenmaal dat een lieve lust is. “Er is nog geen bewijs dat deltaplus een nieuwe ‘variant of concern’ is”, zegt virologe Gagandeep Kang bij BBC. “Daar is meer biologische en klinische informatie voor nodig en die is er op dit moment niet. We weten dus nog niet of delta plus effectief besmettelijker is of tot een ernstiger ziekteverloop leidt.”

Zullen nog maar even wachten met onze conclusies? Maar gooi de mondmaskers toch nog maar niet in de vuilbak.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More