“Vergeet de Britse variant, de Zuid-Afrikaanse is pas echt een probleem”

Zijn de huidige vaccins straks waardeloos?

Volgens Ravi Gupta, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Cambridge, is de Zuid-Afrikaanse variant “de meest verontrustende van allemaal”. Wetenschappers hebben binnen de Zuid-Afrikaanse COVID-stam een zogenaamde “ontsnappingsmutatie” gevonden, genaamd E484K. Men vreest dat die mutatie zal doen wat de naam aangeeft: ontsnappen aan vaccinatiestoffen. In dat geval missen de huidige vaccins hun doel en zijn ze minder effectief, om niet te zeggen waardeloos.

Een wetenschappelijke studie die al wel gepubliceerd is – maar nog niet is getoetst door de collega-wetenschappers – is alarmerend over de mogelijke gevolgen. Volgens eerste onderzoeken ontwijkt die mutant de antistoffen die het lichaam na een besmetting, of na een vaccinatie, heeft opgebouwd.

We worden dus op twee fronten bedreigd. Aan de ene kant de circulatie van de Britse variant die 70 procent meer besmettelijk is dan het klassieke coronavirus, aan de andere kant de Zuid-Afrikaanse variant die de huidige vaccins neutraliseert.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More