Vergeet de anderhalve meter, het worden er drie

Brits virus vraagt om drastische maatregelen.

Nederland zit in slechte papieren, de coronacijfers zijn zo slecht dat de huidige lockdown nog eens met 3 weken wordt verlengd, tot 9 februari. In Duitsland liet Angela Merkel tussen de regels verstaan dat het land tot in de paasvakantie op slot gaat. In Engeland is de situatie het ergst. Het ziet ernaar uit dat er niet 1,5 meter (in Engeland is dat nu zelfs al 2 meter), maar 3 meter afstand van mekaar moet worden gehouden. Een maatregel die ook binnen de WHO bijval kent.

Het is nog niet zover. Zoals bij elke nieuwe maatregel is er onenigheid tussen experten. De wetenschappers argumenteren wel unisono dat de meer besmettelijke Britse variant alleen maar met fors strengere regels succesvol kan worden aangepakt.

Viroloog Steven Van Gucht bevestigt dat in theorie drie meter afstand houden het risico op besmetting verkleint, maar tegelijk ook geen groot verschil zal maken. Marc Van Ranst heeft vooral praktische bezwaren en noemt het “niet evident”. Marc is/was een fervent gebruiker van het openbaar vervoer en beschouwt drie meter afstand houden als een obstakel. Tussen neus en lippen door waarschuwt hij ons wel nog een keer dat we moeten opletten met teveel optimisme.

Voorlopig zijn we nog niet zover, maar er was een tijd dat mondmasker dragen op straat door onze virologen zinloos werd genoemd. Zodoende?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More