Verdere versoepelingen uitgesteld

Wilmes: “Ik herinner u eraan dat dit veel heeft te maken met ons gedrag.”

Een zelfverzekerde premier Wilmès kwam –zoals verwacht – met géén nieuwe maatregelen. Voor de zevende dag op een rij is het aantal besmettingen gestegen. Ook het reproductiegetal is gestegen en klimt weer boven één. “Dat is niet goed, dat is niet goed”, zei premier Wilmès op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Zij kon dan ook geen grote versoepelingen afkondigen.

“U herinnert zich dat we al de contouren van fase 5 hebben uitgezet”, zei Wilmès. “Fase 5, die bepaalde maatregelen zou kunnen versoepelen vanaf 1 augustus. Ik zeg ‘zou’, want op dit moment stellen we vast dat er sinds begin deze maand een heropleving van het virus te merken is.” De aangekondigde versoepelingen van 1 augustus gaan dus niet door. De beslissing over deze versoepelingen wordt volgende donderdag genomen.

Het was een persconferentie waarin heel weinig verteld werd, maar die heel duidelijke signalen gaf. De politiek heeft duidelijk veel geleerd van deze crisis. Voor het eerst een duidelijke heldere taal, een krachtdadige Wilmès, die de mensen op hun verantwoordelijkheden wees. “De beste manier om ons voor te bereiden op een tweede golf is die vermijden”, zei een vastberaden premier. “Maar we bereiden er ons terdege op voor. Er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Het België van vandaag is niet hetzelfde als dat van februari.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More