Verbieden Tomorrowland is schoolvoorbeeld van paraplu-politiek

Het is allemaal de schuld van twee burgemeesters ?

Gisteren raakte bekend dat de burgemeesters van Boom en Rumst geen toestemming geven om Tomorrowland dit jaar op hun grondgebied te laten doorgaan. De organisatie van Tomorrowland had het niet zien aankomen: “We zijn koud gepakt”, klinkt het.

“We hebben de persoonlijke, wettelijke en morele verplichting om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te waarborgen”, zeggen de burgemeesters. Zij argumenteren dat het MB van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat evenementen tot 75.000 personen vanaf 13 augustus mogelijk moet maken, er nog niet is en dat het logistiek onmogelijk is voor de politie om zoveel coronacertificaten te controleren. De burgemeesters verwijzen in hun besluit expliciet naar het advies van experten als Erika Vlieghe, Pierre Van Damme en Geert Molenberghs.

En dan gaan de paraplu’s open. Geert Molenberghs op kop: “Wij hebben geen advies gegeven aan Boom of Rumst over Tomorrowland. Wij geven vanuit de GEMS advies aan de federale of regionale overheid. Wat we hier hebben gedaan, is dat advies toelichten.” Hij vergelijkt zich met (slechts) een weerman die bij een staalblauwe lucht een storm voorspelt.

Annelies Verlinden: “De finale beslissing om evenementen al dan niet te laten plaatsvinden, ligt bij de lokale besturen. Maar er is geen weigeringsgrond in het huidige ministerieel besluit, aangezien dit besluit tot 30 juni geldt. Vrijdag vindt een Overlegcomité plaats, waarna een nieuw ministerieel besluit opgesteld zal worden.” In ‘Het Nieuwsblad’ noemt zij het argument van het ontbrekend MB “vreemd”.

Gelukkig is er nog de redder des vaderlands, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), de man die een neus heeft voor witte konijnen. Zoveel potentiële kiezers kan je niet zo maar voor het hoofd stoten. Hij wil op korte termijn met de burgemeesters aan tafel gaan zitten.

De organisatie van Tomorrowland gaat het laten bezinken en een en ander juridisch bekijken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More