Veerle Heeren neemt geen ontslag, maar ‘gaat het wat rustiger aan doen’

Coalitiepartners depanneren de burgemeester van Sint-Truiden met een compromis op z’n Belgisch.

Veerle Heeren (CD&V) neemt geen ontslag en laat haar coalitiepartner N-VA, na afloop van de gemeenteraad de boodschap brengen dat ze ‘het wat rustiger aan gaat doen’. ‘Een stap opzij’, wil eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) – die de boodschap moest komen brengen voor de camera’s – het niet noemen, hij kroont zichzelf ook niet tot vervangend burgemeester en hij benadrukt dat Heeren lid blijft van het team. Wie vertrouwd is met gemeentepolitiek, weet dat zo’n edelmoedige knieval niet gratis is. Maar ook dat ontkent Engelbosch. Hij verheerlijkt het team van het schepencollega en wil het werk voor Sint-Truiden verder zetten. Vrij vertaald: er verandert niets.

Nochtans heeft Heeren drie grote fouten gemaakt. Ze heeft zichzelf bediend met een vaccin dat voor ouderen en kwetsbaren gereserveerd was. Ze heeft – naar eigen zeggen dertien – anderen bediend of zich laten bedienen. En tot slot: ze heeft gelogen. Misschien had Heeren daarmee de bewogen gemeenteraad moeten beginnen. “Ik moet me verontschuldigen omdat ik gelogen heb.” Doch het klonk het als “ik heb willen helpen, mijn intenties waren goed en ik redeneerde vanuit het hart, maar ik zou het niet opnieuw doen.”

Het was een gemiste kans om clean te komen door aan elke bekentenis een ‘maar’ te kleven. “Als burgemeester, mens en moeder wil ik mij oprecht verontschuldigen. Het is doodjammer dat er een lawine aan verdachtmakingen is ontstaan.” Heeren ontkende elke vorm van politieke druk, machtsmisbruik, corruptie of het uitdokteren van een systeem om mensen voorrang te geven.

Oppositieleider Gert Stas (Vooruit), was het scherpst, hij vroeg Heeren om de eer aan zichzelf te houden en ermee op te houden. Maar hij is een van de vele honden die in Sint-Truiden blaften, terwijl de karavaan voorbijtrok.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More