Veel auto’s te breed voor wegenwerken op snelwegen

133

Afgelopen vrijdag bleek uit cijfers van verkeersveiligheidsinstituut Vias dat er steeds meer auto-ongelukken gebeuren aan wegenwerken. De oorzaak is vaak overdreven snelheid aan de werken. In Duitsland hebben ze nog een andere factor gevonden die wel eens zou kunnen meespelen.

Het verkeer moet aan dergelijke wegenwerken aan de snelwegen vaak over versmalde rijstroken passeren. En die rijstroken zijn vaak maar net breed genoeg voor een wagen, laat staan een vrachtwagen. Vooral de linkerrijstrook zou in Duitsland een breedte van twee meter opgelegd krijgen, wat betekent dat die rijstrook op trajecten met bouwwerven nog smaller worden en in principe voorbehouden zijn voor compacte voertuigen.

Volgens de Duitse automobilistenvereniging ADAC was de gemiddelde personenwagen in 1978 zo’n 1,59 meter breed. Tegenwoordig hebben auto’s een gemiddelde breedte van 1,78 meter, zijspiegels niet inbegrepen. Maar liefst 70 procent van de wagens die vandaag de dag rondrijden, zou volgens de vereniging zelfs breder zijn dan 2 meter.

ADAC rapporteerde dat in Duitsland aanrijdingen tussen voertuigen die naast elkaar rijden, de tweede vaakst voorkomende oorzaak van ongevallen aan bouwwerven is. Zij pleiten dus voor bredere rijstroken aan wegenwerken, maar menen ook dat je snelheid aanpassen belangrijk is. 10 km/u sneller rijden op een traject van 5 kilometer zou je maar 25 seconden tijdswinst opleveren, zeggen ze.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur