Vandenbroucke wil meer macht en presenteert een noodwet

N-VA: “De totale machtspositie van de overheid is ronduit verontrustend.”

Het kabinet-Vandenbroucke (sp.a) benadrukt dat het om een “allereerste ruwe aanzet” gaat voor een nieuwe noodwet en dat die nog uitgebreid verder ­besproken zal worden en nog op heel wat punten kan wijzigen. En het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) wil “niet vooruitlopen op de besprekingen”. Een mooie een-tweetje van het duümviraat Vandenbroucke-De Croo om de harde boodschap wat te verzachten. Ze willen de wet wel ten laatste tegen eind maart goedgekeurd zien. Voor een wet die onze privacy opheft en rommelt met de grondwet, is dat ongezien snel. Van zodra de wet gestemd is, zullen de maatregelen van toepassing zijn op de huidige crisis.

De noodwet zou verreikende macht geven aan de regering “in de strijd tegen pandemieën”. Als de regering een ‘crisis’ afkondigt, krijgt de minister van Volksgezondheid een ongezien grote mogelijkheden. Maar wanneer is er sprake van een ‘crisis’? Alleen al de manier waarop Vandenbroucke die laat definiëren is dieprood verontrustend. Er is sprake van een crisis als er “een gebeurtenis is die een groot aantal mensen daadwerkelijk of potentieel treft, die de gezondheid aantast of kan aantasten en mogelijk de significante factor van sterfte of overmatige sterfte verhoogt”. Wie gaat dat voor ons bepalen? Doemdenkers of realisten, of zij die gebaat zijn met meer macht? En wie gaat bepalen wanneer de noodwet niet meer geldt?

Eenmaal de noodwet van kracht, mag de minister van Volksgezondheid – in dit geval een man die niet eens op een kieslijst stond – personen en zaken opvorderen en verbieden dat essentiële geneesmiddelen of grondstoffen – zoals reagentia – het grondgebied verlaten.

Kort samengevat Vandenbroucke kan straks “verbieden, reglementeren en controleren”. Hij kan zelfs “personen en zaken die hij nodig acht” opvorderen om voorraden van producten te herverdelen, te vervaardigen of te distribueren en hij mag bedrijven ‘dwanglicenties” opleggen om zelf over te gaan tot het vervaardigen van geneesmiddelen. Frank hoeft er niet eens voor langs het parlement te passeren.

Als deze wet wordt goedgekeurd, krijgen veel complotdenkers gelijk en is de pandemie inderdaad een koevoet geweest om meer macht te verwerven.

“De totale machtspositie van de overheid is ronduit verontrustend”, zegt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. “De regering kiest resoluut voor dirigisme. Dit is een donkerrood werkstuk. Bovendien omzeilen de maatregelen alle parlementaire controle.”

Conner Rousseau krijgt gelijk: “De bitch is back!”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More