Vandenbroucke en De Croo weigeren olympische atleten vaccin-voorrang

Olympische Spelen van Tokio langs alle kanten onder druk.

De Japanse regering en de organisatie van de Spelen willen van geen uitstel weten. De Japanse bevolking daarentegen spreekt zich via enquêtes in grote meerderheid uit tegen Tokio 2021. Er blijven slechts 20 procent voorstanders over. Vooral de verspreiding van besmettelijkere ­varianten van het coronavirus baart Japan zorgen.

Experten – waarvan bekend is dat ze beschikken over de vaardigheid van het voorspellen – vrezen dat Tokio een broeihaard van supervarianten zal worden. Erger nog, ze zien de Olympische Spelen als een superverspreider. Onze minister minister van gezondheid Frank Vandenbroucke en zijn vriend premier Alexander De Croo willen dat doembeeld graag versterken.

Volgens BOIC-hoofdarts Johan Bellemans moeten de atleten uiterlijk midden april hun eerste prik krijgen en dus ging het BOIC nog eens bij de bevoegde ministers pleiten voor een versnelde vaccinatie van de atleten. Zonder succes, atleten mogen braafjes achteraan de rij aansluiten en – als ze dat wensen – hopen dat ze op een reservelijst terecht komen. In de laatste rechte lijn naar Tokio kan een corona­besmetting immers fataal vormverlies veroorzaken. Bovendien kan de prik zelf enkele dagen de training bemoeilijken.

Over goed honderd dagen gaan de Spelen van start. Als alles goed gaat. Maar, gezien de sportieve, ­politieke en financiële belangen zo groot zijn, is de kans klein dat ze niet doorgaan . Daar kan zelfs een sporthater als Vandenbroucke niets aan veranderen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More