Vandenbroucke bevestigt verband tussen bloedgroep en ernst coronabesmetting

Al sinds het begin van de uitbraak van het nieuw coronavirus werd er een verband gevonden tussen de bloedgroep van de persoon en de ernst van de ziekte. Concreet zouden mensen met bloedgroep O minder gevoelig zijn voor de besmetting en bij besmetting zouden ze een minder zware vorm doormaken. Sommige studies geven een bijkomend belang aan de rhesusfactor (+ of -).

Kamerlid Emmanuel Burton (MR) stelde hierover een vraag aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Hij bevestigt de informatie.

De minister: “Verschillende studies wereldwijd hebben al bevestigd dat er een verband is tussen bloedgroep en susceptibiliteit voor een COVID-19-infectie, en er is hierover consensus. Een bijkomende studie in België hierover heeft dus weinig toegevoegde waarde. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat deze bevinding weinig praktische implicaties heeft, aangezien het verschil beperkt is en niets wijzigt aan de te nemen voorzorgsmaatregelen.”

Vandenbroucke: “Het verband tussen bloedgroep en de ernst van het verloop van de ziekte is minder gedocumenteerd, maar er lijkt wel degelijk een verband te bestaan. Een analyse van het verloop van de ziekte per bloedgroep zou dus inderdaad nuttig kunnen zijn, maar daarvoor moet dan of de vragenlijst voor ziekenhuizen aangepast worden, of een aparte studie uitgewerkt worden. Ook hier zijn de praktische implicaties echter tamelijk beperkt omdat bloedgroep slechts één van de risicofactoren is (waar niets kan aan verholpen worden), en duidelijk minder belangrijk dan bijvoorbeeld leeftijd of overgewicht.”


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More