Vandenbroucke: “Als overtuigen niet meer werkt, dan moet je wel”

Uitvinder van het rijk van de vrijheid, ondermijnt de vrijheid.

In de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag, toont de politiek zich van kleinste kantje. Frank Vandenbroucke past bijna dag na dag zijn ‘mening’ over de vaccinatieplicht aan en glijdt van ‘nooit’, over ‘misschien’ naar ‘we kunnen niet anders’. Vooral zijn uitspraak “als overtuigen niet meer werkt, dan moet je wel”, is zorgwekkend.

Vandenbroucke vindt zich zichzelf een slimme meneer, slimmer dan het gewone volk. Het is meermaals gebleken dat hem dat irriteert. “Ik hoor tot op vandaag nog altijd verhalen van mensen die slecht geïnformeerd zijn, van mensen die zitten met zorgen over vaccinatie die ze echt niet moeten hebben”, aldus Vandenbroucke. “We moeten dus gaan voor overtuigen.” Daarmee gaat de minister ervan uit dat vaccinweigeraars weigeren omdat ze dom zijn. Is dat zo?

“We moeten een weg afleggen waarbij uiteindelijk de algemene norm is dat iedereen die in de zorg werkt zich laat vaccineren”, zegt Vandenbroucke. “En als dat niet vanzelf tot stand komt, dan moet je met verplichtingen werken. En ik denk dat we dat moeten voorbereiden.”

Geleidelijk opbouwen dus. Make them an offer they can’t refuse. “We moeten de sector mee hebben en we moeten het doen op basis van overleg. We moeten er een draagvlak voor creëren.” Een merkwaardige uitspraak voor een minister die niet is verkozen. Welk draagvlak, zou Vandenbroucke bedoelen?

We hebben een klein vermoeden dat we deze uitspraken van Frank Vandenbroucke – die hij bij het VRT Nieuws deed – moeten bewaren. Want in ons land staan tussen droom en daad geen wetten meer in de weg, noch praktische bezwaren. Handig om daar later nog een keer op terug te komen.

Vandenbroucke legt vandaag zijn actieplan voor aan de ministers van Volksgezondheid. In een eerste fase denkt hij aan het publiek maken van de vaccinatiecijfers van elke zorginstelling om het personeel te sensibiliseren. Als die fase weinig zoden aan de dijk brengt, kan men het vaccin verplichten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More