Vandaag in de Brexit-soap: Brits premier Johnson naar de gevangenis ?

Boris Johnson wil wet breken voor een no deal-Brexit.

De Britse Brexit-soap kent haar zoveelste ongeloofwaardige plotwending. Geheel in 19de eeuwse stijl heeft premier Jonhson gisteren een brief geschreven naar alle Conservatieve partijleden. In die brief schrijft hij dat nog liever de wet wenst te breken dan in Brussel nog eens te moeten gaan smeken voor het zoveelste uitstel.

“Ik lig nog liever dood in de gracht”, verklaarde hij: “Het Britse volk wil uit de unie. Ze willen niet meer getreuzel en vertraging.” Of dat van die unie zo is, laten we in het midden, dat het volk het beu is, is zonder meer waar.

Opstappen is voor de premier geen optie. Zijn plan om vervroegde verkiezingen te organiseren, lijkt ondertussen onrealistisch. Hij heeft dus nog één optie: “Als premier weigeren een een aangenomen wet uit te voeren.” Daarmee zou hij een ‘Brexit-martelaar worden’ en een celstraf riskeren wegens ‘minachting van het parlement’. Een rechtbank zou kunnen bevelen dat de wet moet nageleefd worden. Als Johnson dan opnieuw zou weigeren, staat er een bed voor hem klaar in de gevangenis.

Als je de ernst van de Brexit vergeet, is de Britse politiek hoogwaardige comedy.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More