Vandaag 100 kilometer hoog, een halve eeuw geleden op de maan

Miljardair Jeff Bezos heeft succesvol ’de ruimte’ bereikt. De raket van Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin steeg om 15.11 uur onze tijd op in Texas en kwam om 15.15 uur op 106 kilometer hoogte. Zo’n zeven minuten later landde de capsule New Shepard weer in de woestijn van Texas. Bezos sprak na de landing juichend, met zijn duimen omhoog, van “zijn beste dag ooit”.

Bezos’ collega-miljardair Richard Branson wist vorige week zondag eveneens ‘de ruimte’ te bereiken. Het ruimteschip Unity van Bransons bedrijf Virgin Galactic kwam toen tot 80 kilometer hoogte, volgens NASA de grens voor de ruimte. De internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart FAI hanteert de Kármánlijn, 100 kilometer boven de aarde, als de grens van de ruimte.

Dat lijkt spectaculair, maar wat onze Amerikaanse vrienden in 1969 deden – dus ruim een halve eeuw geleden – met technologie die veel minder krachtig is dan een huidige gsm, was pas sterk. Toen werd een mens op de maan gezet. Dat is iets verder dan 80 kilometer boven de aardbol. Nu zijn ze al blij als een raket een paar kilometer in de lucht gaat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More