Vanaf dinsdag kan je met deze sneltest jezelf testen op corona

Betaalbaar, snel en … betrouwbaar?

Voorlopig kan je in ons land – uitsluitend in de apotheek – twee sneltests kopen. Die van de producenten Roche en Biosynex zijn door de overheid goedgekeurd en zullen rond de 8 euro kosten. Wanneer je geen verhoogde tegemoetkoming hebt, worden de tests niet terugbetaald door de ziekenkas. Zij die het financieel moeilijk hebben, betalen 1 euro remgeld. Het is niet de bedoeling om te gaan hamsteren.

Met de uitslag van de test, kan je officieel weinig aanvangen. Het geeft je geen recht op vrijheid, zeg maar. Test je positief dan stelt een recent wetsvoorstel wel dat je contact moet opnemen met je huisarts of een testcentrum. Niet om het resultaat simpelweg door te geven, wel om een afspraak te maken om een klassieke PCR-test af te leggen. De overheid rekent dus (nog maar eens) op de burgerzin.

De test zelf is – in tegenstelling tot wat de experten beweren – poepsimpel. Handen wassen, neus snuiten, wattenstaafje uit de verpakking halen, 2 cm diep in je neus rollen, 15 seconden aanhouden en vervolgens het staafje in een buisje met vloeistof stoppen. Je knijpt in het buisje, draait een keer of 10 rond, haalt de teststrip uit de verpakking, laat vier druppeltjes vallen op het rondje, wacht 15 tot 30 minuten (niet langer) en je kent het resultaat. Gelijk een zwangerschaps-predictor, maar dan anders. De betrouwbaarheid van de sneltesten is ongeveer 80 procent.

Het is afwachten of er dinsdagochtend rijen wachtenden aan de apotheken zullen staan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More