Van Staatssecretaris Schlitz mag je dragen wat je wilt

“Het is belangrijk om de reglementen te herzien met non-gender en niet-discriminerende richtlijnen.”

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Gelijke Kansen, Sarah Schlitz (Ecolo) – je weet wel die van die hoofddoekenwestie – wil tussenkomen in de reglementenaffaire met de scholen. Er is nogal wat te doen rond een meisje dat – volgens haar school – te veel aanstoot gaf met haar bh-bandjes en blote buik en zich daar over opwond. Schiltz laat daar nu haar ongenoegen over blijken in de krant ‘La Dernière Heure’.

“Van de doorschijnendheid van kousen tot de onbedekte schouder; de interne regels van middelbare scholen zijn vaak excentriek maar vooral seksistisch”, klinkt het. Al vrezen we dat sommige moslimvriendinnen – met hoofddoek – daar anders over denken. “De reglementen die een verschil maken tussen de kleding van jongens en meisjes, versterken de binariteit en de druk in een periode waarin leerlingen zoekend zijn, hun lichaam ontdekken en sterk veranderen”, aldus Schiltz. “De kwestie van de kleding moet met omzichtigheid en empathie worden behandeld.”

En dus wil de militante nummer één – in de strijd tegen discriminatie – de schoolreglementen aanpakken.

“Het is belangrijk om de reglementen te herzien met non-gender en niet-discriminerende richtlijnen. Het kan ook een gelegenheid zijn om educatief werk te doen op het gebied van kleding. Het is bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat schoolreglementen nog aangeven dat meisjes geen minirok mogen dragen om de jongens niet af te leiden.”

Maar misschien is straks niet iedereen het daar mee eens?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More