Van Ranst lekt op zijn manier

“We zijn er nog niet”

Viroloog Marc Van Ranst – de gids die ons door de lockdown loodst – maakte zich de afgelopen dagen heel boos over het lekken van het voorlopig rapport van de expertengroep. Een verontwaardiging die menigeen deelde omdat het een voorbeeld is van hoe politici – zelfs in tijden van een extreme crisis – bezig zijn met hun eigen politieke toekomst.

Een lek is natuurlijk bedoeld om invloed te kunnen uitoefenen op de eindtekst en af te toesten hoe ver men daarin kan gaan zonder publiekelijk afgestraft te worden. Groot was dan ook de verbazing dat Van Ranst zich gisteren in het VTM-journaal liet verleiden het geven van zijn eigen mening op wat komen gaat en op die manier ook informatie ‘lekt’. Van Ranst is te zeer betrokken partij om bovenop de officiële meningen ook nog eens een afwijkende eigen mening te geven. De boodschapper van de overheid, hoort misschien geen mening te geven op de boodschap. En dus was het misschien beter geweest om – na de heisa van de afgelopen dagen – een keer niet naar de tv-studio’s te gaan, of op z’n minst geen enkele commentaar te geven op maatregelen die Wilmès straks aan de bevolking zal meedelen.

Maar goed, Van Ranst zei dat veel mensen teleurgesteld zullen zijn. “Dit is nog niet het moment om alles terug open te doen”, aldus Van Ranst. “De epidemie is nog niet weg, we zijn nog maar net over het plateau heen.” Als het aan Van Ranst was om te beslissen, dan zou jij niets doen. Volgens de viroloog moeten we hoe dan ook tot begin mei, zelfs half mei wachten en zelfs dan kan het normale leven nog niet worden opgenomen en kunnen niet alle sectoren heropenen. “De ruimte waarmee we nu beslissingen kunnen nemen om zaken te heropenen, is heel klein. Iedereen wil daar bij zijn, maar dat kan niet.”

Wat moeten we met deze info? Is het een persoonlijke mening van mijn heer Van Ranst? Is een een subtiele lek van het rapport? Of neemt hij afstand van de beslissingen van de veiligheidsraad en dekt hij zich in voor de toekomst?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More