Van Quickenborne kent meer van boezems dan van voetbalvelden

Enfin, dat concluderen wij toch na deze becijfering.

Het is de afgelopen weken nogal wat geweest met militair Jurgen Conings. Hij wist er met een heel arsenaal wapens, raketlanceerders en al, vandoor te gaan omdat er toevallig een camera kapot was en iemand per abuis dat zwaar geschut in de verkeerde depot had achtergelaten. Wat hij met die zware wapens zou gaan doen? Marc Van Ranst liquideren. Het was niet meer militair Jurgen Conings, maar terrorist Jurgen Conings. Toen een wakkere journalist ook nog eens ontdekte dat Conings lid was geweest van het Vlaams Belang, werd het zelfs een extreemrechtse terrorist.

Er werd met man en macht gezocht, maar Conings werd niet gevonden. Wel zijn rugzak. Stukje bij beetje lekte ook de inhoud van die rugzak uit. En al wat daar instak: dat moet nogal een reusachtige rugzak geweest zijn. Proviand voor weken, handwapens, medicijnen, genoeg munitie om een oorlog mee te winnen enzovoort.

Zondagochtend, 20 juni 2021. Meneer Boumans gaat zoals iedere ochtend met zijn honden Murphy en Soufflé wandelen nabij de plek waar later het lichaam van Conings gevonden zal worden. Boumans, Murphy en Soufflé vinden er niks – maar ze zoeken er ook niks, want ze verwachten er niks.

Jager Leonard Houben – niet de jager die eerder de auto van Conings vond, ook niet de jager die op 20 mei enkele schoten loste: er lopen daar nogal jagers rond, tijdens het broedseizoen – vindt het lichaam van Conings wél. Hij struikelt er zelfs per ongeluk over. Hij filmt het lichaam (voor de geïnteresseerden: de beelden vind je HIER), en stapt met zijn verhaal naar de politie, maar die geloven hem aanvankelijk niet. Aanvankelijk zegt jager Houben dat het lichaam er nog ‘perfect intact’ uitziet – en dat hij daarom zag dat het zeker om het lichaam van Conings gaat, later zegt hij dat het al in verre staat van ontbinding was.

Nadat Houben de scène heeft verlaten, fietst Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik, samen met zijn makkers door het bos. Zijn makkers, die voorop rijden, worden niks gewaar. Tollenaere echter wel: “Ik nam dat ik plots een zeer penetrante geur waar. Ik herkende meteen die geur omdat ik een jaar geleden bij opgravingen op het kerkhof in de buurt ben geweest. Ik dacht onmiddellijk aan een lijk.” Tollenaere verwittigt de politie, en het lichaam wordt gevonden. Autopsie wijst uit, dat Conings zichzelf van het leven beroofde. Met een kogelvrije vest aan.

Hoe het kan dat het leger en politie na wekenlang zoeken niks vinden, en het lichaam dan plots gevonden wordt door een jager én de burgemeester, op dezelfde dag? Simpel: Conings’ lichaam lag 150 meter buiten de zone waar men zich suf zocht.

Om het een beetje voor te kunnen stellen hoe enorm het terrein wel is dat men uitkamde, en dat men ergens een grens moet trekken, vergelijkt minister van Justitie Van Quickenborne het met voetbalvelden. “Het gaat uiteindelijk om een terrein met een oppervlakte van 24.000 voetbalvelden”, zo vertelt hij op VTM Nieuws. Alle media nemen die 24.000 voetbalvelden vervolgens gretig over.

Maar wij hadden zoiets van: 24.000 voetbalvelden, zou dat nu niet een heel klein beetje overdreven zijn? Een voetbalveld is gemiddeld 7.140 vierkante meter groot. Maak er daar 24.000 van, en je hebt 171.360.000 vierkante meter. Da’s 17.136 hectare. Een serieuze lap grond dus. Straf dat er in de provincie Limburg nog plek is voor huizen en fabrieken en zo, met zo’n enorm bos.

Vervolgens zochten we op hoe groot het Dilserbos is. 58 hectare. Er passen dus geen 24.000 voetbalvelden in het Dilserbos, maar slechts 81. Als er 24.000 voetbalvelden in 58 hectare zouden passen, dan zou een voetbalveld amper vier meter bij zes meter meten.

Onze conclusie: Van Quickenborne kent meer van de maten van boezems, dan van die van een voetbalveld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More