Van Europa mag je vanaf juni met coronapas zorgeloos op reis

Goed nieuws voor vakantieplannen.

Europa heeft een nieuwe stap gezet op weg naar ‘gewone’ zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas. De pas geldt in de hele EU, waardoor we bijvoorbeeld weer vrijuit naar Middellandse Zeelanden kunnen reizen, zonder aanvullende test- of quarantaineverplichtingen. Het waren vooral de Zuid-Europese landen die aandrongen op het reisdocument om hun zwaargeraakte toeristische sector een nieuwe rampzomer te besparen.

Om geen discriminatie te veroorzaken tussen wie wel en wie nog niet gevaccineerd is tegen Covid-19, zal het certificaat drie soorten gegevens kunnen bevatten: het bewijs dat iemand een vaccin ontvangen heeft, het resultaat van een negatieve PCR- of sneltest of het bewijs dat iemand de ziekte doorgemaakt heeft en dus een natuurlijke bescherming heeft opgebouwd. Voor elk van die drie gegevens wordt een apart type-certificaat ontwikkeld.

Toch blijft het balanceren op de slappe privacykoord, want de autoriteiten kunnen over heel wat gevoelige informatie beschikken. Via een QR-code zullen de autoriteiten de nodige gegevens kunnen aflezen, bijvoorbeeld welk vaccin je hebt gekregen, wanneer en in welke dosis. Europa haast zich om er bij te vermelden dat het document geen persoonlijke data bevat, en dat de medische gegevens worden niet opgeslagen in een centrale databank. Na een jaar zou het certificaat ook weer verdwijnen, tenzij tegen die tijd het coronavirus nog altijd niet onder controle is. Vooral die ‘tenzij’ zou een alarmpje moeten doen rinkelen. Maar dat doet het niet, er blijkt een enorme eensgezind het te bestaan. Het is de ene vrijheid afwegen tegen de andere.

Er is alleen nog wat discussie over het aantal prikken – één of twee – en over het al dan niet vaccineren van minderjarigen.

Europa wil een (Europees) record breken en het coronapaspoort al begin juni willen lanceren.

De stilte van experts omtrent het paspoort is even verontrustend als de snelheid waarmee het erdoor wordt gejaagd.

Kunnen we dan nu al een reis beginnen boeken? Ja en nee. Alles hangt af van hoe snel elk land erin slaagt om te vaccineren. Of nee, toch ‘ja’. Want Europa dekt zich nu al in door te stellen dat je ook zonder zo’n vaccinatiepaspoort zal kunnen reizen. Mits quarantaineverplichten. Dat je niet-gevaccineerden kan verbieden het huis te verlaten, krijgt zelfs Europa niet voor mekaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More