Van een unie is er in Europa geen sprake, tenzij voor de centjes

“Goede buren praten met elkaar.”

Met die goedbedoelde woorden vertaalt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen het falen van de Europese Unie Blijkbaar zijn we geen familie, maar ‘slechts’ buren die niet met mekaar kunnen en wensen te praten. “Eigen volk eerst”, is in tijden van crisis van elk Europees land. Grenzen worden gesloten en buiten-landers worden als gevaarlijke indringers geweerd.

De koppen worden niet bij elkaar gestoken, integendeel. Als er niet van mekaars lessenaar wordt gespiekt zoals de Walen van de Fransen dan schelden we mekaar uit zoals de Vlamingen met de Nederlanders. “Papa (lees in deze de EU) is er enkel voor de centjes en de rest is flauwe kul”, klinkt het in een liedje van Annie M.G. Schmidt. Onze voormalige eerste minister Charles Michel die ons land in de steek lied om EU-president te gaan spelen is niet meer dan een houten klaas die in de kast is gezet en nauwelijks meer dan een figurantenrol krijgt toegespeeld op het internationale toneel. Volgende week gaat hij met de EU-leiders een herstelstrategie voor na de coronacrisis bespreken. We wensen hem veel succes, want ieder land heeft een andere strategie en een andere timing. Het enige wat we straks gemeen hebben is dezelfde munt en een berg schulden. Gelukkig dat er nog de gemeenschappelijke armoede is waarin mekaar zullen vinden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More