Van 51 miljard euro Vlaamse begroting, gaat 14 miljard euro naar subsidies

El Kaouakibi misbruikte het gebrek aan overzicht van alle subisdies om van iedereen geld te krijgen.

Wanneer wordt opgelijst van wie El Kaouakibi allemaal subsidies kreeg, dan kan je haar in deze hoogstens verwijten dat ze goed op de hoogte was van ons falend systeem. In plaats van de grote hervormer te zijn – waarvoor ze zich uitgaf – bediende ze zich van het gebrek aan overzicht bij het uitdelen van het belastinggeld. De vzw Let’s Go Urban kreeg jaarlijks 430.000 à 460.000 euro, waarvan een deel ook kwam van het Vlaamse departement Jeugd en Cultuur. Ze kreeg ook nog eens een eenmalige 400.000 euro van de minister van cultuur Sven Gatz (Open Vld), Hilde Crevits (CD&V) dook voor haar in de portefeuille van onderwijs en stortte 50.000 euro. En de Brusselse tak WeLoveBXL kon ook op 240.000 euro Vlaamse middelen via het impulsfonds Brussel rekenen. Ze kreeg subisidies van de stad Antwerpen, van het Antwerpse Provinciebestuur en bediende de Antwerpse politie. En niemand die van de ander wist, of kon weten, bij het wit konijn langs de kassa passeerde.

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) werkt daarom aan een subsidiedatabank om orde in de chaos te brengen. Hij laat ook de uitgaven op elk departement doorlichten. “We stelden te lang de vraag: aan wie geven we subsidies? En niet: waarom? Dat was verkeerd”, zegt hij in ‘Het Laatste Nieuws’.

De minister wil niet alleen een overzicht van hoeveel een organisatie, van wie heeft ontvangen, maar ook ‘waarom’. Hij wil duidelijkere criteria voor waar er geld wordt gegeven en subsidies moeten beperkt worden in tijd. Diependaele vindt dat subsidies geen verworven recht zijn. Wie eenmaal een subsidie ontvangt, moet het niet als vanzelfsprekend beschouwen dat hij/zij dat de volgende keer weer krijgt. Je kan je inderdaad vragen stellen dat maar om de twee jaar eens wordt gepolst naar facturen van een vzw.

En zo gaat El Kaouakibi toch nog als hervormer de geschiedenisboekjes in.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More