Vaccinatiedraaiboek laat ‘stiekem’ vaccineren van familieleden wél toe

De laatste versie van het zogeheten vaccinatiedraaiboek van Agentschap Zorg & Gezondheid van de Vlaamse overheid dateert van 13 januari. In dat document wordt aangegeven hoe er gevaccineerd moet worden in Vlaanderen.

Op pagina 19 van die laatste versie van dat vaccinatiedraaiboek staat duidelijk dat ‘restjes’ van het vaccin mogen gebruikt worden om ‘andere personen te vaccineren die niet meegeteld waren bij de initiële bestelling’. Familieleden van personeelsleden en bewoners zijn ‘andere personenen’ die niet meegeteld waren bij de oorspronkelijke bestelling.

Eerder was er nochtans heisa nadat bekend raakte dat in sommige rusthuizen de ‘restjes’ van het Pfizer-vaccin gebruikt worden om ‘stiekem’ familie van bewoners en personeelsleden te vaccineren.

Ontoelaatbaar, vindt dat Agentschap Zorg en Gezondheid dat nochtans verantwoordelijk is voor dat vaccinatiedraaiboek. De prioriteit moet gaan naar huisartsen en verpleegkundigen. De woonzorgcentra hebben nu een brief gekregen waarin hen wordt gevraagd om ‘reservelijsten’ aan te leggen van mensen die een dosis moeten krijgen van het vaccin dat rest als de bewoners en het rusthuispersoneel zijn ingeënt. Wat volgens dat Agentschap dus absoluut niet mag, is het vaccin aan familieleden van ­bewoners en personeelsleden geven.

In de laatste versie van het draaiboek lezen we nochtans dit:

Uit één flacon kan u steeds 5-6 vaccins halen (FAGG). U ontvangt altijd het aantal flacons die nodig zijn om uw gevraagde bestelling uit te voeren. Het kan dus zijn dat u mogelijks één tot vier dosissen over heeft.

Deze vaccins kunt u gebruiken om een aantal bewoners, medewerkers of andere personen te vaccineren die niet meegeteld waren bij uw initiële bestelling. U registreert deze personen mee in Vaccinnet.
• Na elke toediening registreert u in Vaccinnet, dit betekent dat u voor het Comirnaty vaccin van de firma Pfizer-Biontech in totaal twee registraties moet uitvoeren (één voor elke toediening)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More