Vaccinatiechaos op Europees niveau wordt enkel groter

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Paniek in de pandemie, het zou zo de titel van een Suske en Wiske-album kunnen zijn. Maar jammer genoeg is het voor ons Europeanen bittere realiteit. 
Momenteel hinkt de EU op twee gedachten: vaccins bijhouden voor de eigen bevolking, of goede samaritaan spelen voor de wereld.

Net als bij ons, gaat in India het aantal besmettingen te snel omhoog. De politiek besliste daar dan ook dat het percentage vaccins dat ze produceren voor het buitenland serieus naar beneden moet. Geen hypocriete zever, gewoon: ‘sorry buitenland, het gaat hier slecht momenteel, we kiezen even voor ons eigen volk’. 

In Europa moet voor dat soort beslissingen natuurlijk eerst een politieke tango gedanst worden. Jammer genoeg hebben onze politici even veel danstalent als Viktor Verhulst.

Let’s get ready to rumble

Twee weken geleden schreven we hier al dat het er bovenarms op zat tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het was zowaar de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, die toen de knuppel in het politieke kiekenkot gooide.

Hij argumenteerde dat landen die weinig of geen vaccins uitvoeren, beter eens een lesje zouden leren van de EU. Hij zei nog net niet letterlijk hoe moreel superieur we zijn.
Die aanval was op verschillende landen gericht, maar voornamelijk het Verenigd Koninkrijk moest het ontgelden.

Wij schreven toen dat Michel misschien beter eerst naar zijn eigen bevolking zou luisteren. Die zou een beetje egoïsme in de uitrol van de vaccins immers best kunnen appreciëren. En jawel hoor, ondertussen is ook bij de Europese politici die euro gevallen.

Het moeilijke aan eerst als een stoere gorilla op je eigen borst te staan kloppen, is dat je weinig manoeuvreerruimte laat voor jezelf. Eerst roepen dat andere landen zich aan onze morele standaarden moeten houden, en dan zelf die standaarden niet meer volgen, dat gaat natuurlijk niet. Dan snappen zelfs politici in Europa dat ze zich belachelijk maken.

Dus moesten ze een andere manier vinden om de export van vaccins te beperken. Of toch minstens om de communicatie errond verkocht te krijgen. En die lijkt nu min of meer gevonden.

De verbale bocht

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More