Vaccin AstraZeneca alweer in twijfel getrokken

Amerikaans gezondheidsdepartement spreekt van gedateerde data bij resultaten klinische studies.

AstraZeneca legt een zeer hobbelig parcours af. Het bedrijf is niet alleen niet in staat om de beloofde leveringen na te komen – en communiceert daar niet, of onvoldoende over – ook het vaccin zelf is niet onbesproken. Er was twijfel over de veiligheid van het vaccin en een mogelijk zeldzaam risico op bloedklonters en andere bloedaandoeningen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kwam tussenbeide en verklaarde het middel “veilig en doeltreffend” en voegde eraan toe dat de voordelen van vaccinatie ermee veel zwaarder doorwegen dan de mogelijke risico’s op tromboses.

AstraZeneca zelf liet gisteren weten dat het coronavaccin – dat het samen met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld – voor 79 procent effectief is in het voorkomen van Covid-19. Die resultaten waren beter dan verwacht, en bovendien bleek er geen verhoogd risico op bloedklonters te zijn. Maar ze krijgen nu een nieuwe opdoffer vanuit Amerika.

De studie van het bedrijf – waarmee ze zichzelf de hemel in prijzen – wordt door de Amerikaanse gezondheidswaakhond in twijfel getrokken. Het NAID, voorgezeten door de bekende viroloog Anthony Fauci en een onderdeel van het ministerie van Gezondheid, stuurde na middernacht Amerikaanse tijd een vervelende mededeling de wereld in. Zij stellen dat er mogelijk achterhaalde data zijn gebruikt bij de grootschalige studie die het bedrijf liet uitvoeren bij 32.000 proefpersonen uit de VS, Chili en Peru. Terug naar af dus. Volgens het NAID zouden de gedateerde data een onvolledig beeld van de werkzaamheid kunnen opleveren.

AstraZeneca had gehoopt met die studie in april Amerikaans groen licht te krijgen, om meteen 30 miljoen dosissen te kunnen leveren. Maar blijkbaar is haast en spoed zelden goed.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More