Unia blaast warm en koud over ‘Chinees’ verkleedfeest op school

Begin maart vond een 100-dagenviering plaats op een middelbare school (in Waregem). Dat is een verkleedfeest waar de laatste 100 dagen voor het einde van de middelbare school worden gevierd. Chrysostomos of Honderd Dagen, is een schoolfeest in België dat gevierd wordt omstreeks de feestdag van Johannes Chrysostomos, op 27 januari.

Oorspronkelijk werd Honderd Dagen — vooral in de oude Grieks-Latijnse humaniora — gevierd op Johannes Chrysostomus’ feestdag, maar uit praktische overwegingen wordt het nu doorgaans op een vrijdag (in januari, februari of in sommige gevallen maart) gehouden.

In dat college verkleedden verschillende leerlingen zich als Chinezen of Aziaten. Ze namen een groepsfoto met een bord waar ‘Coronatime’ op stond en trokken spleetogen. Unia ontving een zevental meldingen hierover en contacteerde de school.

De feiten vallen volgens Unia onder de vrijheid van meningsuiting. Toch kan het spotten met andere culturen en bepaalde maatschappelijke fenomenen volgens Unia “schadelijk zijn voor het schoolklimaat” en voor het welzijn van leerlingen die zich met deze cultuur identificeren of er linken mee hebben. Zij kunnen zich “gestigmatiseerd en zelfs gediscrimineerd voelen”.

Unia riep daarom op om een leer-en dialoogmoment te organiseren over veralgemeningen en stereotyperingen.

Het is niet bekend of de Chinese ambassade in België ook klacht heeft neergelegd bij Unia. Zij waren immers ook boos omwille van de publicatie van een cartoon (een Chinese vlag met coronadeeltjes) in een krant. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More