Uit studie blijkt dat blowers meer narcose nodig hebben voor de operatie (foto)

Je rolt geregeld een jointje en je moet binnenkort onder het mes?

In dat geval kan het geen kwaad om dit even te melden aan de chirurg van dienst, want wakker worden tijdens het snijden in je vlees is minder plezant.  Dat valt namelijk te lezen in een een wetenschappelijke studie met de titel ‘Effects of Cannabis Use on Sedation Requirements for Endoscopic Procedures’, die is gepubliceerd op de website van het vakblad The Journal of the American Osteopathic Association.

De onderzoekers in Colorado doorzochten zeer grondig 250 medische dossiers van patiënten die een operatie ondergingen na 2012, niet toevallig het jaar waarin deze Amerikaanse staat als eerste in de VS recreatieve cannabis legaliseerde.

Ze kwamen tot conclusie dat dagelijkse of zelfs wekelijkse cannabisgebruikers 14% meer fentanyl, 20% meer midazolam en 220% meer propofol nodig hebben dan niet-blowers om ‘optimale verdoving voor routineprocedures’ te bereiken. Voorgaande stoffen zijn uiteraard allemaal verdovingsmiddelen.

Het verhogen van deze dosissen kan echter tot problemen leiden tijdens de operatie. “Hoe hoger de dosis is, hoe groter de kans wordt op problemen”, stelt hoofdonderzoeker Mark Twardowski, gespecialiseerd in osteopathie. “En dat wordt bijzonder gevaarlijk als je weet dat onderdrukte longfunctie een bekende bijwerking is.”

Maar daar blijft het niet bij. “Cannabis heeft enkele metabolische effecten die we niet begrijpen. Patiënten moeten inzien dat hun cannabisgebruik andere medicatie minder effectief kan maken”, aldus Twardowski.

Twardowski heeft ook een enquête gedaan bij dokters van spoedhulpafdelingen en daaruit blijkt dat er bij cannabisgebruikers na de operatie meer klachten zijn over chronische misselijkheid en zelfs gevallen van beroertes en aanvallen.

Vandaar ook dat hij en zijn team al werken aan een follow-up onderzoek, waarin gekeken wordt naar de verschillende behoeften aan verdoving én naar pijnbestrijding na operaties bij regelmatige cannabisconsumenten versus niet-gebruikers.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More