Uit document blijkt dat de GEMS geen harde argumenten had om kapsalons gesloten te houden

Gissen, voorspellen en betuttelen.

Het document van de GEMS ( met daarin onder andere Erika Vlieghe en Marc Van Ranst) dat de overheid adviseerde om de deuren van de niet-medische contactberoepen op slot te houden, leest als een toekomstromannetje. De krant ‘Het Laatste Nieuws’ kon de tien bladzijden inkijken die federaal coronacommissaris Pedro Facon – in opdracht van minister Frank Vandebroucke (sp.a) – afleverde als advies. Het document is geschreven in de voorwaardelijke wijs en poneert vier argumenten.

Allereerst wijzen ze op de verwarring die het heropenen van de kapperszaken zou teweeg brengen. De domme bevolking zou een uitzonderingsmaatregel niet kunnen begrijpen, zeg maar. Het zou het vertrouwen in het beleid kunnen schaden en het zou mensen ertoe aanzetten om de regels minder te volgen.

In een tweede argument beschermen ze hun eigen winkel. Ziekenhuizen zouden niet klaar zijn om een eventuele stijging aan te kunnen.

Ten derde zouden kappers en niet-medische contactberoepen een verhoogd risico lopen om zelf besmet te geraken of zouden klanten het virus in hun zaak aan anderen doorgeven. Daarvoor komen ze met cijfers waaruit er een lichte verhoging merkbaar is van het aantal besmettingen bij kappers en schooheidsspecialisten dat in week 44 plots daalt.

bron: HLN

Vreemd genoeg is de daling bij de andere beroepscategoriën dezelfde. Bovendien zegt de grafiek niks over de locatie waar die personen hun besmetting hebben opgelopen.

Tot slot is er het contactonderzoek. Uit de bevraging van besmette personen vertellen ‘velen’ dat ze vlak voor hun positieve test aanwezig waren in een sauna, bij een kapper of bij een schoonheidssalon. Maar of ze daar ook besmet raakten, is een veronderstelling.

Tot daar de (wetenschappelijke) argumenten.

Maar wordt nog erger als de GEMS met een denigrerende en betuttelende oplossing komt: “Alle steun moet voortgezet worden en er moet perspectief gegeven worden. Ondertussen zou men voorbereidingen kunnen nemen om de sector op een bepaald moment veilig te heropenen. Met versterkte protocollen, aandacht voor ventilatie van binnenruimtes en opleidingen over hoe je correct mondmaskers draagt of hoe je omgaat met klanten die weigeren de regels te respecteren.”

Oftewel: er zijn slimme mensen en er zij domme mensen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More