Twitter en Facebook schrappen andersdenkenden

70.000 QAnon-accounts het zwijgen opgelegd.

Twitter ontpopt zich dezer dagen als de politiek correcte scheidsrechter van de wereld en schrapt 70.000 QAnon-accounts. Toegegeven, QAnon is een gestoorde pro-Trump beweging. Aanhangers geloven dat een Deep State aan de macht is en dat Democraten – die kinderen misbruiken – op een satanische manier de wereld regeren. Donald Trump zou de leider zijn die deze Deep State bevecht en voor het gerecht wil brengen.

Wacko’s dus waarvan ene Jake Angeli, met zijn pelsmuts en koehoorns, ontbloot bovenlijf en een gezicht dat in de Amerikaanse kleuren is geschilderd, de bekendste is. De vraag is of Twitter kan/mag beslissen om hen van het platform te flikkeren?

“Vanwege de voortdurende pogingen om evenementen tegen de verkiezingsuitslag te organiseren die tot geweld kunnen leiden, en het gebruik van de leus door de betrokkenen bij het geweld in Washington op woensdag, nemen we de aanvullende stap in aanloop naar de inauguratie”, verklaart Facebook, die met het verwijderen van alle content waarin de zin ‘stop the steal’, net hetzelfde doet.

De discussie over wie mag censureren en waarom, is nog maar net begonnen. Op dit moment bepalen techbazen wat waar is en wat niet. Staan sociale media dan niet vol leugens? Los je het Amerikaanse probleem op door 70 miljoen mensen het zwijgen op te leggen?

Er zijn Democraten die zelfs vinden dat de social media te weinig hebben gedaan tegen opruiende teksten in aanloop naar de rellen in Washington.

Experten hebben het over ‘echokamers’ waar gelijkgestemden – lees (in hun ogen): domme mensen – alleen maar dezelfde boodschappen te lezen krijgen en nooit de stem van de ander. Maar geldt dat niet voor beide partijen? We horen nogal wat intelligente koppen waarschuwen voor de mening van de domme proleet en het afkalven van de democratie. Als je echt democratisch wil zijn, moet je dan ook niet leren aanvaarden dat de meerderheid misschien wel eens een andere mening kan hebben en dus het beleid bepaalt? Het dreigt een gevecht te worden om de waarheid tussen dom en slim. Hoe dan ook, verkiezingen houden en vervolgens de helft van een bevolking aan de kant zetten, is niet alleen niet slim, maar ook ondemocratisch en een recept voor onheil.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More