Twitter blokkeerde account van Tom Van Grieken

Van Grieken beschuldigde socialistisch politicus ervan zijn huis te decoreren met het portret van een massamoordenaar (Stalin).

Officieel blokkeerde Twitter de account van Van Grieken “vanwege het overtreden van onze regels voor het plaatsen van privémateriaal van een persoon uit een land met erkende wetgeving over het recht op privacy”? Heel simpel vertaald als: “Gij zult geen foto posten die van een ander is.” Als argument is dat behoorlijk mager. Sterker nog, als Twitter deze regel consequent toepast, dan moet het platform de deuren sluiten.

Wat is er gebeurd? Stef Vonk (Vooruit) vroeg deze week op Twitter naar een goede profielfoto. Waarop Van Grieken voorstelde om de foto te gebruiken van een selfie van Stef Vonk, waarop te zien is dat hij een tekening van Jozef Stalin heeft hangen op zijn toilet. “Is dit die ‘nieuwe beweging’ #Vooruit?”, had Van Grieken in september bij die foto geschreven. “Nu, zoveel maanden later suggereerde ik om de foto nog eens te gebruiken waarop hij trots poseert met communistische massamoordenaars zoals Lenin en Stalin”, aldus Van Grieken in ‘Het Laatste Nieuws’. “Ik vermoed dat hij dat ook gerapporteerd heeft. Waardoor Twitter mijn account vergrendeld heeft.”

Dat levert twee problemen op.

Eén, en we citeren Van Grieken: “Ik vind het een beangstigende daad dat een democratisch verkozen parlementslid de mond wordt gesnoerd door een Amerikaanse multinational. Twitter moeit zich actief in de politiek.”

Twee: kunnen we een poster van Stalin wel accepteren op het toilet van een politicus? Laten we een harde vergelijking maken. Stel dat Van Grieken een selfie zou posten met het portret van Hitler op de achtergrond. Hitler komt als massamoordenaar ‘slechts’ op de derde plaats in de wereldgeschiedenis.

Op één staat Mao met 78 miljoen doden, op twee Stalin met 23 miljoen doden, op drie Hitler met 17 miljoen doden en op drie, onze eigen koning Leopold II met 15 miljoen doden.

Doe de oefening en maak een selfie met een portret van Mao op de achtergrond – een werk van popart-kunstenaar Andy Warhol – en post die op Twitter. Post vervolgens een poster een selfie met het zwijn van een Hitler op de achtergrond. Ervaar vervolgens het verschil in de reacties!

Er zijn vele waarheden, maar is het aan Twitter om dat voor ons te gaan bepalen?

De account is ondertussen terug ontgrendeld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More