Twee welgemeende tips voor stand-upper Erhan Demirci

Kijkers van Eén op de VRT kregen gisteren Erhan Demirci net voor het late nieuws gepresenteerd. In Wa Make? bewijst stand-upper Erhan Demirci volgens Knack een getalenteerd publieksmenner én acteur te zijn. Dat is misschien wel waar, maar de harten van televisiekijkend Vlaanderen veroveren, is toch nog een iets zwaardere klus.

Toegegeven: Demirci begon erg sterk en snedig met grappen over voedsel. Dat is een goede keuze. Peppe en Jeroen werden door de mangel gehaald. Maar dan werd het snel minder. Zijn kinderen kwamen te vaak aan bod en er kwam een te lang stuk over Martin Luther King. Een snotneus dacht dat King een rapper is. Demirci plaatst King dan weer op een piëdestal. Onterecht. Het is ook comedy, geen preek. Bovendien moet Erhan maar eens een goed boek over de fratsen van King lezen. In die droom van dr. King kwamen wel erg veel naakte vrouwen voor.

Daarna ging het niveau verder omlaag. De beste grap van Erhan komt eigenlijk van zijn vader. De stand-upper haalde ook een pop tevoorschijn en imiteerde een buikspreker. Daar is nog een beetje werk aan. Het is ook een makkelijkheidsoplossing. Naar het einde van de voorstelling begint Demirci zelfs onverstaanbaar te worden en aangezien de ondertiteling haperde, konden mijn partner en ik niet meer volgen. Ik vroeg aan haar wat hij zei en omgekeerd. Het werd hier een beetje stand-upcomedy. 

Aangezien we een zwak hebben voor stand-upcomedy en de stelling hanteren dat slechte humor nog altijd beter is dan geen humor, willen we de Vlaamse Turk twee concrete tips geven. Zorg voor meer onderwerpen en grappen aan de basis, en haal dan het scalpel boven. Ik weet dat het moeilijk is, maar het is onvermijdelijk. Een tweede tip is te blijven articuleren, tot op het einde. Ook hier heb ik begrip voor de inspanning. Het lijkt evident, maar dat is het niet. Aangezien we bij PNWS niet aan sterren doen, kan ik er ook geen geven. Maar als we op de redactie toch sterren zouden uitdelen, dan zou Erhan er met Wa Make? 3 van de 5 verdiend hebben. Slecht is dat dus niet. In elk geval beter dan het misbaksel De Shaq.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More