Turkse minister kwam pleiten voor toetreding van Turkije tot EU

Corona of niet, donderdag heeft vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès haar collega de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije ontmoet, Mevlüt Çavuşoğlu, in de marge van zijn bezoek aan de Europese Instellingen.

Het ging om een eerste ontmoeting met haar ambtsgenoot. Het gaf de vicepremier de gelegenheid in een open sfeer een aantal voor ons land belangrijke dossiers aan te kaarten en bezorgdheden te uiten. Wilmès kreeg van haar Turkse ambtsgenoot toelichting bij de gesprekken die hij eerder die dag had met de Europese instellingen. Çavuşoğlu gaf aan naar Brussel te zijn gekomen om de impasse in de relatie met de Europese Unie te doorbreken. De Turkse minister is openlijk voorstander van een Turkse toetreding tot de Europese Unie

Vicepremier Wilmès: “Er ligt een positieve agenda op tafel als Turkije de-escaleert in de oostelijke Middellandse Zee en geschillen beslecht in dialoog en in overeenstemming met het internationaal recht. Ook hebben we akte genomen van de aankondiging van een hervormingsagenda op het vlak van mensenrechten van de Turkse regering. We kijken uit naar een concretisering van dit voornemen.”

Wilmès bevestigde ook het belang dat België hecht aan het onderhouden van goede bilaterale relaties met Turkije op het vlak van economie en veiligheid. Zo onderstreepten beide landen de goede samenwerking inzake Foreign Terrorist Fighters (FTFs).

Daarnaast werd op 20 januari ook een virtuele Joint Economic and Trade Commission gehouden met de Turkse minister van Handel, Ruhsar Pekcan. “Onze exporteurs worden geconfronteerd met een aantal obstakels. We hebben opgeroepen tot een volledige implementatie van de huidige douane-unie. Een modernisering van de douane-unie is een vooruitzicht indien de Europees-Turkse relaties een duurzame relance tegemoet gaan”, aldus minister Wilmès.

Tot slot hebben vicepremier Wilmès en haar ambtsgenoot ook de situatie in Nagorno-Karabach besproken. Sophie Wilmès: “Het staakt-het-vuren moet stand houden. De Minsk Groep is het enige legitieme forum voor de resolutie van het conflict”.

Begin maart 2017 gaf Çavuşoğlu aan op 11 maart naar Nederland te willen komen om onder de Nederlanders van Turkse afkomst campagne te voeren voor een ja-stem in het referendum dat beoogt de macht van de president te versterken en die van het parlement terug te dringen. Dat voornemen stuitte op verzet van Nederlandse politici en de Nederlandse regering. Op 11 maart 2017 besloot het Nederlands kabinet om het toestel waarmee Çavuşoğlu naar Nederland wilde komen, landingsrechten te ontzeggen. Na de Nederlandse weigering om Çavuşoğlu doorgang te verlenen noemde de Turkse president Erdoğan Nederland fascistisch en nazistisch.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More