Turkije dwingt Geens om de scheiding der machten te doorbreken

Turks minister van Justitie veroordeelt uitspraak van Belgisch gerecht

Eind januari werd door het Hof van Cassatie een dertigtal verdachten vrijgesproken voor lidmaatschap van een terroristische organisatie (PKK). In maart vorig jaar oordeelde het Hof van Beroep al dat de PKK een partij is in een gewapend conflict en dat het dus niet om terrorisme maar om oorlog gaat. In Cassatie is op die uitspraak niet teruggekomen.

Dat zet kwaad bloed in Turkije. Na de uitspraak in Cassatie, stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken al een persbericht uit waarin van België werd geëist om een ander standpunt in te nemen. Onze minsister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) redde toe de meubelen door te verklaren dat voor de Belgische regering de PKK ondubbelzinnig een terroristische organisatie is.

Maar, toen woensdag twee van de beklaagden van het Ariadneproces – bekend als PKK’ers – op een conferentie in het Europees parlement in Brussel waren gespot, werd het Turkije te veel. In een brief aan Geens van de Turkse minister van Justitie Adulhamit Gül, wordt ons land eraan herinnerd dat de PKK op de Europese terroristenlijst staat. ‘De organisatie is verantwoordelijk voor meer dan 40.000 Turkse doden. De uitspraak is compleet in strijd met de Belgische wetgeving en het internationaal recht’, luidt het.

Turkije verwacht nu van Geens dat het nodige wetgevende werk verricht om de uitspraak ongedaan te maken. De reactie van Geens is zeer merkwaardig te noemen. Hij wijst het namelijk niet af en verklaarde vorige week al in het parlement om wetswijzigingen voor te stellen.

Turkije vraagt aan de Belgische politiek om in te breken in de scheiding der machten ( Justitie en Staat) en de minister van Justitie volgt hen daarin ?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More