Tsjernobyl: is het veilig om de nucleaire rampsite te bezoeken?

Meer dan 33 jaar geleden vond ’s werelds ergste nucleaire ramp plaats in  Oekraïne in de buurt van de grens met Wit-Rusland. De kernramp van Tsjernobyl vond in de nacht van 25 april plaats in de nu verlaten stad Pripyat. De explosie gooide een massa radioactief materiaal de lucht in.S inds het megasucces van HBO-serie Chernobyl is het toerisme in de regio gigantisch toegenomen. Je wil ook wel eens de ramptoerist uithangen maar bent niet zeker of het veilig is?

De ramp vond plaats tijdens een routine-veiligheidstest van kernreactor vier, van de kerncentrale van Tsjernobyl, in de stad Pripyat, die 104 km van de Oekraïense hoofdstad Kiev ligt. De installatieploeg heeft opzettelijk de veiligheidssystemen uitgeschakeld om de turbine te testen. De reactor geraakte echter oververhit, met een krachtige explosie tot gevolg. Radioactief materiaal werd twee kilometer de atmosfeer in geblazen. Men schat dat er zo’n 400 keer meer radioactief materiaal de lucht in werd gestuurd dan toen de atoombom op Hiroshima in Japan viel.

Anno 2019 wil iedereen na het zien van de tiendelige tv-reeks een kijkje gaan nemen in het verlaten stadje. “Zo is het aantal boekingen met 35 procent gestegen” zegt Victor Korol, directeur van een bedrijf dat al 20 jaar tours aanbiedt naar delen van Tsjernobyl.

De site is sinds 2011 open voor het publiek, de autoriteiten besliste dat het veilig om grote delen van het stadje Pripyat te bezoeken. Dit is echter enkel mogelijk onder strikte begeleiding van een gids. Jaarlijks bezoeken dan ook duizenden mensen de zone. De hoeveelheid straling waaraan je wordt blootgesteld is vergelijkbaar met die tijdens een lange afstandsvlucht.Het grootste gevaar is niet de straling, maar wel de onveilige gebouwen die al 30 jaar verlaten zijn.

Peter Wybrow, Oekraïense expert bij Regent Holidays, die reizen naar Oekraïne en Tsjernobyl organiseert, zegt dat gidsen altijd een Geigerteller bij zich hebben om straling te meten. Het blijft wel gevaarlijk om langere tijd in de buurt van de site te blijven.

De overblijfselen van de kerncentrale zelf zijn bedekt met een grote metalen kap. De reactor blijft dan ook de grootste trekpleister. Maar ook het kermisterrein met het reuzenrad, een van de iconische beelden van Tsjernobyl is heel hard in trek bij de toeristen. Het was gepland om een ​​paar dagen na de explosie te openen, dus het wiel en de botsauto’s zijn nooit gebruikt geweest.

Sommige plaatsen zijn nog steeds verboden voor toeristen vanwege vrees voor straling. Zo is de kelder van het ziekenhuis waar de uitrusting en kleding van de eerste hulpverleners werd gedumpt nog steeds verboden terrein. Lees hier het verhaal Janina die opgroeide in Tsjernobyl.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More