Trump stapt uit het klimaatakkoord van Parijs

VS wil niet langer de “oneerlijke economische last” die het akkoord veroorzaakt.

Trump kondigde al in 2017 aan dat hij Amerika wilde terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Gisteren bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Mike Pompeo in een Twitterbericht – het favoriete kanaal voor lastig nieuws – dat de terugtrekking officieel in gang is gezet. De datum is  strategisch belangrijk gekozen. De procedure voor de terugtrekking duurt namelijk een jaar. Dat wil zeggen dat de volledige procedure zal voltooid zijn één dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

Pompeo rechtvaardigde de maatregel door te stellen dat de VS door reeds  genomen maatregelen – ondanks een toename van de energieproductie – de uitstoot van CO2 hebben teruggeschroefd. De uitstap zou ook passen in een bredere strategie van Trump om de administratieve rompslomp voor de Amerikaanse industrie te verminderen.

Met deze beslissing stapt een van de grootste producenten van broeikassen uit het klimaatakkoord dat als doel heeft de temperatuurstijging tot 2 graden boven de pre-industriële niveaus te beperken. 188 landen ondertekenden het akkoord van Parijs.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More