Trump profiteert nog twee dagen ten volle van zijn presidentiële macht

Zal Donald Trump zichzelf en zijn familie gratie verlenen?

Dinsdag is Biden officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Voor verliezend president Donald Trump volgen er dan lastige maanden. Hij verliest zijn onschendbaarheid als president en kan vervolgd worden voor tal van zaken waaronder zijn belastingsaangiftes in de staat New York. Bovendien is er een impeachmentprocedure in gang gezet, zodat hij naar een nieuwe ambtstermijn kan fluiten.

Je kan voorzichtig stellen dat er nogal wat mensen zijn die met Trump willen afrekenen. Om dat te counteren speelt Trump met het idee om zichzelf gratie te verlenen. Dat botst evenwel met het basisprincipe dat niemand rechter kan zijn in zijn eigen zaak. Zijn plan zou dus in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet. ‘Zou’, want niet elke grondwetsspecialist is daar van overtuigd.

Sowieso wil Trump nog snel snel gratie verlenen aan enkele van zijn ‘vrienden’ (een honderdtal). Eén van hen is Salomon Melgen. De invloedrijke oogarts uit Palm Beach kreeg in 2018 zeventien jaar cel na grootschalige fraude met overheidsgeld, waarbij 73 miljoen dollar verduisterd werd. Laten we hem voorzichtig een ‘partner in crime’ noemen van blonde Donald.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More