Trump mag aanblijven: geen machtsmisbruik

De Amerikaanse senaat heeft hun president vrijgepleit.

Een verrassing was het niet. In de senaat – waar de republikeinen van Trump in de meerderheid zijn – vonden 48 senatoren Trump schuldig aan machtsmisbruik en 52 vonden dat niet. Daarmee valt het doek over het impeachementproces dat maanden heeft geduurd. Ook al vonden de democraten Trump een gevaar voor de democratie en de nationale veiligheid en wilden ze hem buiten , het is ze niet gelukt.

Trump zou druk hebben gezet op de president van Oekraïne om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. De democraten zagen hierin hun kans om Trump af te zetten en de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, startte op 24 september het impeachementproces tegen Donald.

Maar is anders uitgedraaid. Het lijkt er zelfs op dat Trump niet eens beschadigd uit het avontuur komt. Integendeel, hij voert ondertussen – met succes – al stevig campagne voor een nieuwe ambstermijn. Biden daarentegen doet het bijzonder slecht bij de kiezers en het ziet er naar uit dat hij binnen zijn eigen democratische partij niet eens tot kandidaat voor de presidentsverkiezingen zal gekozen worden.

Trump is de derde president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die een impeachment-stemming in de Senaat kreeg. Ook de presidenten Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 kregen een impeachment-proces. Beiden werden vrijgesproken. Nixon trad in 1974 zelf af nog voor het zover kon komen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More