Trump legt bom onder Republikeinse partij

"Misschien beslis ik wel om de Democraten voor een derde keer te verslaan."

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Zoals verwacht heeft Trump tijdens CPAC, de bijeenkomst van Republikeinse kopstukken, zijn greep op de partij nog eens extra in de verf gezet.

“Hello CPAC, do you miss me yet?”. Zo begon Donald Trump aan zijn zwaar geanticipeerde speech op CPAC in Florida. De uitbundige reactie van het publiek wees erop dat zijn populariteit nog steeds enorm is.

Trump was in die toespraak zijn vertrouwde zelf, al was dat in het begin met iets minder humor dan gewoonlijk. Hij kwam pas echt goed op gang toen het ging over zijn verkiezingsnederlaag. Of zoals hij het zelf bestempelt: “het heel zieke en corrupte stemproces”. Ook het Hooggerechtshof moest het ontgelden, omdat ze niet ‘de moed’ hadden het verkiezingsresultaat te veranderen.

Hakken op Joe

Hoe entertainend hij als speler op het politieke toneel ook mag zijn, zijn speech was niet veel meer dan een combinatie van kritiek op zijn opvolger en goedkope leugens.

De meest flagrante leugen haalden we al aan: hij won zogezegd de verkiezingen, en de overwinning werd van hem gestolen.
Een bewering die zo ver van de waarheid ligt, ongeveer 7 miljoen stemmen, dat ze geen verder commentaar verdient.

Een belangrijk deel van de toespraak ging dan weer over de nieuwe president, Joe Biden. Die tekende volgens Trump voor “de slechtste eerste maand van een nieuwe president in de recente geschiedenis”. En hij haalde daar verschillende redenen voor aan.

Uiteraard was er het Covid-beleid. Daar had de ex-president twee belangrijke dingen over te zeggen: “Biden voert gewoon verder mijn plan uit”, en “de scholen moeten zo snel mogelijk open”.
Dat eerste is behoorlijk twijfelachtig, aangezien heel wat experts al aangaven hoe ze onder Trump aan hun lot werden overgelaten in de bestrijding van het virus.
De opening van de scholen is natuurlijk een andere zaak, waarmee hij handig inpikt op het ontevreden gevoel dat bij veel Amerikaanse ouders leeft. Als je weet dat zelfs hier in België, waar de bevolking een pak volgzamer is, het openen van de scholen en absolute topprioriteit was, is deze kritiek wel te begrijpen.
Trump voegt er fijntjes aan toe hoe Biden gewillig voorover bukte voor de machtige onderwijsvakbonden. 

Het volgende waar hij ‘Sleepy Joe’ voor aanpakte was diens immigratiebeleid.
En het klopt inderdaad dat Biden meteen bepaalde van Trump’s maatregelen terugdraaide. De bewering dat er “bijna 10 keer meer immigranten binnenstromen dan toen ik president was” is een Trumpiaanse overdrijving, maar er is wel degelijk een duidelijk verschil. De eerste cijfers lijken op een verviervoudiging te wijzen.
En aangezien het migratiebeleid een heel belangrijk thema was bij zijn verkiezing, en dat bij zijn achterban nog steeds is, is deze kritiek begrijpelijk.

Hij had het ook nog over ‘de groene omslag’, iets waar hij zich tijdens zijn ambtstermijn altijd tegen afzette.
Biden gaf al voor zijn verkiezing aan dat hij terug zou toetreden tot de Parijse klimaatakkoorden. Trump herhaalde gisteren zijn probleem daarmee: “Als China, Rusland en India al niet serieus meedoen, waarom wij dan? We hebben momenteel trouwens het properste water, de beste lucht die we ooit hadden. Dus ik begrijp niet waarom we er terug in zouden moeten stappen”.

Maar vreemd genoeg was zijn kritiek op Biden eigenlijk bijkomstig. Waar alle politici en analisten op zaten te wachten was wat hij zou zeggen over de toekomst van de Republikeinse partij, en zijn eventuele kandidatuur in 2024. En daar was hij naar Trump-normen heel duidelijk in. 

Ijzeren greep 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Één ding is zeker: de Republikeinse partij, en bij uitbreiding de hele Amerikaanse politiek wordt 1 maand na zijn verkiezingsnederlaag nog steeds compleet gedomineerd door ene Donald J. Trump.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More