Trump klaar voor 2024, Republikeinse partij op instorten

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinse partij, staat voor een motie van wantrouwen binnen haar eigen partij. Gewoon omdat ze weigert mee te gaan in het ‘de verkiezing werd gestolen’-verhaal. Het toont aan hoe Trump’s greep op de partij blijft vergroten. Ondertussen kondigde Trump in amper verdoken termen aan dat hij in 2024 opnieuw kandidaat wil zijn.

Liz Cheney, een Republikein uit Wyoming, heeft het moeilijk binnen haar partij. Niet omdat ze in een schandaal verwikkeld is of omdat ze haar politieke taken niet uitvoert, maar omdat ze weigert te liegen over de laatste verkiezingen. Ze vindt het schandalig dat de partijtop volhoudt dat de verkiezing ‘gestolen werd’. En deinst er dan ook niet voor terug om dat luidop te verkondigen.

Het is de eerste keer, sinds zijn verlies in de verkiezingen van vorig jaar, dat Trump een uitgesproken tegenstander heeft binnen zijn eigen partij. Zelfs na de gebeurtenissen van 6 januari, waarbij aanhangers na zijn speech het Capitool bestormden, bleef de partij grotendeels achter hem staan.

Maar tegenstander of niet, Trump hoeft het zich niet al te hard aan te trekken. Want het grootste deel van de Republikeinen, waaronder de nummer één Kevin McCarthy, steunt hem onvoorwaardelijk. Meer zelfs, het lijkt erop dat ze een motie van wantrouwen gaan indienen tegen Cheney. 

Ze willen daarmee ‘de rangen sluiten’, maar wat ze eigenlijk doen is duidelijk zeggen: ‘het kan ons niet schelen dat we de verkiezingen verloren, wij gaan dat verhaaltje van kiesfraude blijven volhouden en ons volledig achter de stijl van Trump scharen.’

Donald Trump zelf is in deze discussie amper te horen. Sinds hij van Twitter en Facebook werd geband komt hij sowieso veel minder prominent in de media. Maar dat is op dit moment ook precies de bedoeling. Voorlopig blijft hij liever wat achter de schermen, tot na de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar. Pas dan zal de ‘Trump-turbo’ weer aan slaan. 

Maar goed, ‘achter de schermen’ is bij Trump relatief natuurlijk. Hij liet zich gisteren, tijdens een kort optreden in de conservatieve podcast ‘Candace’, weer uitspraken ontvallen die erop wijzen dat hij een nieuwe presidentiële campagne in 2024 zeker ziet zitten.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More