Trekking van de farma-loterij, eerste prijs: het leven

AveXis verloot 8 gratis Pia-medicijnen.

Maandagavond zijn de 8 winnaars van de perverse farma-tombola bekend. 8 patiënten winnen dan de gentherapie Zolgensma en maken zo kans om te overleven. Zolgensma kost 1,9 miljoen euro en is het medicijn waar Vlaanderen voor in zijn portemonnee schoot om baby Pia te redden. Het medicijn is nog niet toegelaten voor de Europese markt.

De ministers van volksgezondheid van België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland hebben samen laten verstaan dat ze zo’n loterij “mensonwaardig en blind voor de morele waarden” vinden. Dat vinden is één ding, maar het probleem oplossen is een ander ding. Een vuist die indruk maakt op de farma-industrie ontbreekt, het enige resultaat van wat politiek boe-geroep aan de zijlijn, is deze tombola.

Hoeveel patiënten er zijn ingeschreven, wil het farmabedrijf niet bekendmaken, maar alleen al in Europa zijn er honderden patiënten die in aanmerking komen voor het medicijn. De patiënten die nu niet winnen, doen automatisch mee met de volgende loting. In afwachting van de uitslag van de onderhandelingen met de overheid, zullen er om de twee weken vier patiënten getrokken worden.

Het leven is – letterlijk – een loterij.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More