Spoorwegarbeiders op pad voor Reynders: blijft er eindelijk iets plakken aan Teflon Didier?

De bijnaam van Didier Reynders is Teflon Didier. Teflon wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen, zoals de Tefal-pan die ‘non stick’ is. Didier kreeg zijn bijnaam omdat er geen enkel negatief verhaal over hem – bijvoorbeeld toen hij minister van Financiën was – blijft plakken. Didier had natuurlijk een fenomenale leermeester: Jean Gol.

Misschien is het deze keer wel prijs en blijft er wel iets plakken aan de huidige Eurocommissaris. Bij de verkiezingen van 2012 en 2014 werd immers NMBS-personeel ingeschakeld voor de campagnes van Reynders. Dat schrijft onderzoeksjournalist Philippe Engels in zijn boek “Le clan Reynders”.

Jean-Claude Fontinoy, aftredend voorzitter van de Raad van Bestuur van NMBS, en buddy van Reynders zou zijn NMBS-chauffeurs gevraagd hebben om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden. “Wij zijn spoorwegarbeiders die de treinen moeten doen rijden, maar we reden voor de MR. En zo ging het elke verkiezing”, vertelt een werknemer van de NMBS.

“De campagneverantwoordelijke heeft ons een t-shirt gegeven. Op een kaart was een zone aangeduid die we te voet moesten doorlopen. Op maandag en dinsdag 19 en 20 mei 2014 hebben we verkiezingspropaganda verspreid in de straten van Brussel.”

Volgens Radio 1 (VRT) put het boek naast de getuigenis ook uit logboeken en foto’s die moeten aantonen dat NMBS-chauffers van Fontinoy ingezet werden om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden. Op een foto is bijvoorbeeld de functiewagen van de NMBS-topman te zien. In de kofferbak van de auto liggen t-shirts, jassen en petten, bedrukt met de naam Didier Reynders.

Als er effectief NMBS-personeel ingeschakeld werd voor campagnes van Reynders, dan druist dat volgens de VRT in tegen de wet. “Werknemers van de spoorwegmaatschappij worden betaald met overheidsgeld en mogen daarom niet ingeschakeld worden voor verkiezingscampagnes.”

In Franstalig België loopt om precies dezelfde reden volgens de VRT nog altijd een rechtszaak tegen voormalig minister Joëlle Milquet (cdH). “Zij werd ervan beschuldigd dat ze kabinetsmedewerkers had ingeschakeld in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2014.” In het geval van Reynders is volgens de VRT echter niet duidelijk of hij zelf bewust werknemers van NMBS inschakelde, of dat dit gebeurde op initiatief van Fontinoy.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More