Tom Van Grieken valt jonge vrouw aan op Instagram

Het meisje filmde hoe haar buren een Vlaamse leeuwenvlag in brand staken op de camping van Pukkelpop. Van Grieken zette haar met naam en foto te kijk op zijn Instagramaccount, waarna ze heel wat haatberichten toegestuurd kreeg.

De hetze rond de Vlaamse vlaggen op Pukkelpop is nog niet gaan liggen. Na het optreden van Anuna De Wever in de Boiler Room liep de situatie alsmaar uit de hand. Benden jongeren vielen jonge meisjes lastig op de camping in een poging De Wever en haar vriendinnen te intimideren. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nam ondertussen zelf deel aan die praktijken door een 18-jarig meisje online aan de schandpaal te nagelen.

Het meisje in kwestie, T.S., had namelijk een filmpje gedeeld van enkele jongeren die een Vlaamse vlag in brand staken. Het zou één van de vlaggen zijn geweest die de jongerenafdeling van Vlaams Belang had uitgedeeld op het terrein. Van Grieken kreeg de beelden toegestuurd en deelde die meteen op zijn eigen account. “De verdraagzaamheid van links”, zette hij bij de foto en naam van het meisje. Zij kreeg meteen haatberichten, verwensingen en intimidaties binnen in haar inbox. Zelfs de vader van het meisje, die met het verhaal naar de pers stapte, kreeg dergelijke berichten toegestuurd.

“Ik heb nooit tot iets opgeroepen”, verweert Van Grieken zich in Het Nieuwsblad. “Zij had dat filmpje van die brandende vlag online gezet met hartjes erbij. Iedereen kon daar aan en ik heb dat filmpje ook maar toegestuurd gekregen. Uiteindelijk doen er maar twee dingen toe: is het politiek relevant en is de dame in kwestie meerderjarig. Na afgelopen weekend mag het duidelijk zijn dat die vlag wél politiek relevant is. En de dame is 18 jaar.”

Het meisje reageerde serieus geschrokken en schreef een lange brief aan Van Grieken om de zaak uit te klaren. Ze noemt het delen van het filmpje met de brandende vlag ‘een domme puberale daad’ en betreurt dus duidelijk haar acties. “Excuses aanvaard”, reageerde Van Grieken. Ondertussen wachten de meisjes die belaagd werden op het festival zelf nog steeds op verontschuldigingen. Dreigen met fysiek geweld is aanvaardbaarder dan het verbranden van een vlag, lijkt de boodschap wel.

Intimidatie en haat lijken het nieuwe normaal te zijn geworden in politieke sferen. Dit soort van pestgedrag op het internet, waarbij de privégegevens van een persoon verspreid worden met alle gevolgen van dien, heeft zelfs een naam: doxxing. Ook verschillende leden van Schild&Vrienden werden er bijvoorbeeld het slachtoffer van nadat hun contactgegevens het internet op lekten.

1

Image 1 of 3

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More