Toerisme Vlaanderen zet dure consultants in om te ‘besparen’ op goedkopere ambtenaren

Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) wil weten waarom Toerisme Vlaanderen zo veel en zo vaak beroep doet op externe consultants. Hij stelde een schriftelijke vraag hierover.

Vandenhove: “Het aantal consultants is de laatste jaren sterk gegroeid binnen Toerisme Vlaanderen. Het probleem zit vooral in de manier waarop deze worden ingezet. Wanneer een externe ergens gaat werken, moet die een duidelijk afgelijnde opdracht met begin- en eindpunt krijgen. Ik verneem dat dit bij Toerisme Vlaanderen niet altijd het geval is.”

Bevoegd minister Demir (N-VA) geeft een overzicht van die externe consultants. De lijst is erg lang. Het totale bedrag is sinds 2019 effectief jaarlijks gestegen. Het gaat om vele miljoenen euro’s. De verklaring is wel merkwaardig.

Het agentschap Toerisme Vlaanderen doet volgens Demir beroep op externe consultants voor een drietal redenen: om extra kennis en netwerk binnen te halen en om piekbelastingen op te vangen. Een derde reden is op zijn minst vreemd: uitbestedingen van recurrente (terugkerende) taken om ‘de besparingsdoelstellingen op de loonkredieten’ te halen. Externe consultants zijn in de regel veel duurder dan gewone werknemers of ambtenaren. Dat is ook te zien in het overzicht van de minister. Anders gesteld: er wordt ergens een euro bespaard om er elders 3 extra uit te geven.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More