Toen prins Filip de Gentse bakker Jacques Bloch kwaad maakte

De beroemde rechter Alain Bloch is niet meer. Alain (1953-2021) werd in Gent geboren als oudste van vier zonen in de bekende Joodse bakkersfamilie Jacques Bloch. Zijn broers zijn François (1955), Benjamin (1958) en Jacques jr (1961).

Van 1978 tot 1985 was Alain advocaat in Gent, daarna trok hij naar het parket van Antwerpen, tot hij in 1991 werd benoemd tot rechter in de rechtbank van eerste aanleg in Gent. In 1992 werd Bloch onderzoeksrechter. Vanaf 2001 werd hij rechter in een correctionele kamer van Gent. Tussen 2007 en 2009 was Bloch internationaal rechter bij de VN-missie in Kosovo.

Sinds januari 2011 was hij raadsheer bij het Hof van Cassatie, waar hij eind 2019 met pensioen ging. In 2020 werd bij hem kanker vastgesteld. Hij was getrouwd en heeft twee zonen.

De naam Bloch is vooral gekoppeld aan de bakkerij in Gent. Jacques vertelde ooit dat hij na de Tweede Wereldoorlog geen zin had om in ons land te blijven. Hij wilde naar de Verenigde Staten. Jacques nam in 1958 uiteindelijk de bakkerij over. In 1979 stapt ook François, een van de vier zonen, in de zaak.

Over de zaak bestaat een authentieke anekdote waardoor ik eindeloze waardering gekregen heb voor de familie. Toen Filip van België als prins incognito ooit de bakkerij bezocht, had hij iets gekocht. Filip had geen geld bij zich en vroeg aan een ordonnans om in zijn plaats te betalen. Jacques hoorde dit en moeide zich in het gesprek. Hij vond het ongehoord en onbetamelijk dat iemand anders in de plaats van de toch niet onbemiddelde Filip zou betalen en liet dit duidelijk verstaan aan de prins.

Af en toe is het goed dat gewone mensen aan die verwaande kwasten van Laken duidelijk maken hoe ver ze van de gewone burgers staan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More