Toen de ‘perfecte’ woordvoerster van de koning uit de bocht ging

Koning Filip verliest zijn woordvoerster eind dit jaar aan bpost. Als we de kranten mogen geloven, dan was ze de ongeveer de perfecte vrouw op het paleis. Maar ondertussen weten we al langer dat we de kranten niet altijd mogen geloven, zeker als het over de monarchie gaat.

In 2013 komt Rafike Yilmaz in dienst van het paleis. Ze heeft een stempel van de Vlaamse socialisten. Dat is relevant aangezien de posten op het paleis nog steeds volgens kleur en overtuiging verdeeld worden. Snel wordt ‘kleine baas’ of ‘petit boss’ adjunct-directeur Media en Communicatie van Filip. Zoals haar naam aangeeft, heeft Yilmaz Turkse roots.

Zijn de persberichten van het paleis dan altijd perfect? Neen, het paleis verspreidt af en toe ook wel eens een leugentje. Bijvoorbeeld over de erfenis van Fabiola. Volgens het paleis ging het volledige vermogen van de Spaanse na haar overlijden naar het hulpfonds van Mathilde. Het paleis is dan wel de Spaanse private stichting vergeten waar de Spaanse bezittingen van Fabiola verstopt zijn. Die stichting bestaat vandaag overigens nog steeds.

De ‘perfecte’ communicatiemedewerkers van Filip maken ook veel taalfouten. Het is een running gag onder royaltywatchers om de fouten uit die persberichten te halen en naar elkaar door te sturen. Het heeft ons veel plezier opgeleverd. Het record in een Nederlandstalig persbericht van het paleis staat overigens op 7 taalfouten.

De medewerkers van de communicatiedienst van het paleis mogen dan misschien als opdracht hebben om te communiceren. Als ik enkele verrassende foto’s van hen op Facebook ontdek, sluiten ze hun pagina’s onmiddellijk af. Er was namelijk een verkleedfeestje op het paleis en die medewerkers vonden het leuk om die foto’s op het net te gooien. Dat ze daarmee de waardigheid van de koninklijke functie besmeurden, hadden ze niet echt door.

De grootste uitschuiver heeft Yilmaz in 2016 gemaakt toen ze een politiek standpunt innam over Israël. Haar uitschuiver werd zelfs opgepikt door The Times of Israel.

We wensen Yilmaz uiteraard veel succes bij bpost en zullen haar persberichten – vaak geschreven in gebrekkig Nederlands – missen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More